Припреме ракеташа за бојево гађање циљева у ваздушном простору

Уторак, 25.4.2023 | Обука
У јединицама 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства у току су завршне припреме за реализацију бојевог гађања циљева у ваздушном простору на полигону „Шабла“ у Републици Бугарској.

Реч је о другој фази припрема борбених послуга ракетних система „нева“ и „куб“ за заједничко гађање са припадницима Оружаних снага Бугарске, које их очекује у јуну ове године.

Борбене послуге су претходно, у процесу редовне обуке, прошле тренажна и контролно-тренажна гађања симулираних циљева, како би се на најбољи начин припремиле за лансирање ракета у реалним околностима. У овој фази тежишно увежбавају процедуре за непосредну припрему борбене технике, откривање, захват и гађање циљева у ваздушном простору.

У припреме за реализацију овог сложеног задатка активно су укључени и војници и старешине ракетно-техничких батерија који ће бити задужени за контролу, испитивање, проверу и наоружавање ракета.

Припадници Војске Србије су по циљевима у ваздуху са црноморског полигона „Шабла“ први пут дејствовали 2010. Ове године ће на заједничком гађању са припадницима Оружаних снага Бугарске, осим ракеташа 250. ракетне бригаде, учествовати и ваздухопловни састав 204. ваздухопловне бригаде са авионима МиГ-29.

Повезане вести