Начелник Генералштаба примио наше мировњаке који се упућују у мисије ЕУ у ЦАР и Сомалији

Четвртак, 21.12.2017 | Активности НГШ

Начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић разговарао је данас са припадницима Војске Србије који ће у наредном периоду бити упућени у мисије ЕУ у Централноафричкој Републици и Сомалији.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић разговарао је данас са припадницима Војске Србије који ће у наредном периоду бити упућени у мисије Европске уније у Централноафричкој Републици и Сомалији.

Медицински тим нивоа 1 и тим за хитну медицинску помоћ, предвођени мајором Николом Денићем, наредних шест месеци биће ангажовани у мисији Европске уније за обуку војних и безбедносних снага Централноафричке Републике, док ће капетан корвете Шериф Бајрами наредних годину дана обављати дужност штабног официра у Оперативној команди мисије Аталанта у Нортвуду код Лондона.

Мандат мисије Европске уније за обуку војних и безбедносних снага Централноафричке Републике (EUТМ RCA) је подршка властима Централноафричке Републике у реформи сектора безбедности, у три области: саветовање, едукација и обука. Задатак нашег тима је збрињавање повређених и оболелих припадника мисије EUТМ RCA на првом нивоу збрињавања (амбулантно лечење), у складу са стандардним оперативним процедурама, и обукa безбедносних снага Централноафричке Републике. Војска Србије је након ангажовања у две мисије ЕУ у Централноафричкој Републици (EUFOR RCA и EUMAM RCA) наставила ангажовање и у EUТM RCA, упућивањем медицинског тима састава лекар и пет медицинских техничара, у децембру прошле године, а од априла ове године наш припадник је ангажован на дужности медицинског саветника команданта мисије.

Војна операција поморских снага ЕУ у Сомалији (EUNAVFOR Atalanta) успостављена је у децембру 2008. године. Снаге у операцији су ангажоване на спречавању, превенцији и сузбијању деловања пирата и оружаних пљачки дуж обале Сомалије. Тренутно је у Оперативној команди у Нортвуду ангажовано пет припадника Војске Србије. 

Повезане вести