Ракеташи и пилоти Војске Србије успешни на бојевом гађању у Бугарској

Четвртак, 8.6.2023 | Обука
Припадници артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства и авијације Војске Србије имали су успешан наступ на овогодишњим бојевим гађањима циљева у ваздушном простору на полигону „Шабла“ у Републици Бугарској.

Гађања су реализовале борбене послуге ракетних система „нева“ и „куб“ и пилоти вишенаменских борбених авиона „миг 29“ из састава Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Србије, као и припадници противваздухопловних ракетних снага и авијације Бугарске армије.

Дејствовано је ракетама „земља–ваздух“ и „ваздух–ваздух“ по светлећим падобранским и радио-управљаним метама које су симулирале непријатељске ваздухоплове. Погођени су сви циљеви предвиђени за уништење, што говори о високом нивоу оспособљености припадника Ратног ваздухопловства и ПВО, поузданости ракета Војске Србије, којима су наше снаге дејствовале, као и квалитету припрема и претходно извршених контролно-тренажних гађања у земљи.

Посебно радује чињеница да су изузетно успешни били и најмлађи припадници јединица којима је ово било прво дејство бојевим ракетама по циљевима у ваздуху.

Било је ово седмо учешће припадника Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Србије на бојевим гађањима на полигону „Шабла“. Ракеташи су учествовали свих седам пута, док је пилотима ловачких авиона ово четврто учешће.

Повезане вести