Дан високих званица на вежби Платинасти лав 18

Четвртак, 9.8.2018 | Међународна сарадња

У склопу мултинационалне вежбе „Платинасти лав 18“ на полигону „Ново село“ у Бугарској, на којој учествују и припадници 31. пешадијског батаљона Треће бригаде Копнене војске, јуче је реализован Дан високих званица вежбе.

У склопу мултинационалне вежбе „Платинасти лав 18“ на полигону „Ново село“ у Републици Бугарској, на којој од 31. јула учествују и припадници Војске Србије из састава 31. пешадијског батаљона Треће бригаде Копнене војске, јуче је реализован Дан високих званица вежбе.

Сумирајући постугнуте резултате на вежби, заменик команданта Копнене војске оружаних снага Републике Бугарске бригадни генерал Валери Цолов je истакао да је циљ вежбе испуњен у потпуности.

Ове године на вежби учествује више од 600 припадника оружаних снага Албаније, Бугарске, Грузије, Молдавије, Румуније, Сједињених Америчких Држава, Црне Горе и Србије. Наш вод, којим командује поручник Лазар Павловић, заједно са осталим учесницима на вежби изводио је заједничку обуку вода у нападу, припрему положаја за одбрану, пружање прве помоћи и медицинску евакуацију, затим борбу у урбаној средини и борбу против импровизованих експлозивних направа. Током вежбе увежбавало се и ангажовање пешачких патрола у инцидентним ситуацијама.

Поручник Павловић изразио је задовољство квалитетом обуке коју је са својим водом протеклих неколико дана реализовао.

– Припадници мог вода приказали су веома добру обученост и високу мотивисаност за извршење свих задатака. Иако су временски услови били тешки успешно смо савладали све садржаје обуке и достојно представљали нашу земљу у међународном окружењу –  истакао је поручник Павловић.

Вежбе из серије PLATINUM се изводе од 2014. године у Бугарској, Румунији и Србији – „Lion“ у Републици Бугарској, „Eagle“ у Републици Румунији и „Wolf“ у Републици Србији, с тим што се вежба у Републици Србији од 2016. године реализује у сарадњи са Националном гардом Охаја.

Повезане вести