Свечаност поводом Дана Центра за примењену математику и електронику

Петак, 4.5.2018 | Култура и традиција

У Центру за примењену математику и електронику (ЦПМЕ) у Кумодражу данас је обележен Дан Центра, који се слави у спомен на 5. мај 1967. године, када је формиран 120. центар за израду шифара, чије традиције наставља ЦПМЕ.

Центар за примењену математику и електронику је, као јединствена, специјализована, истраживачко-развојна установа у области криптозаштите, у периоду између два празника успешно реализoвао бројне задатке, међу којим се истичу истраживање и развој нових решења у области криптозаштите, генерисање криптографских параметара и електронских сертификата и персонализација електронских идентификационих докумената. Тиме је ЦПМЕ створио услове за заштиту информација у Министарству одбране и Војсци Србије и систему криптозаштите у Републици Србији.

У свом педесетједногодишњем постојању, ЦПМЕ је успео да прати савремена светска кретања из области криптологије, изналази квалитетна решења и обезбеди криптографску заштиту информација које се преносе у телекомуникационо-информационом систему.

Припадницима Центра је поводом празника честитке упутио начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Повезане вести