Обележена 102. годишњица Колубарске битке

Четвртак, 15.12.2016 | Култура и традиција

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић предводио је данас државну церемонију поводом обележавања 102. године од Колубарске битке у Спомен-храму са костурницом Светог Димитрија у Лазаревцу.

Након церемоније полагања венаца и одавања војних почасти, генерал Диковић је подсетио да је то место сведочанство о поднетој жртви за једну бриљантну историјску победу малог балканског народа над моћном царевином у Првом светском рату. 

– Ово је прилика да се сетимо подвига наших предака, хероја Првог светског рата, да одамо почаст свим знаним и незнаним борцима који су положили своје животе за одбрану Србије. Пре 102 године, читава тадашња Србија, од Ужица и Чачка, до Лазаревца и Београда, била је поприште велике Колубарскe битке. На овом месту исписане су неке од најславнијих страница херојства и одважности српског војника, вештине ратовања, тактике и стратегије српског војног руководства – нагласио је генерал Диковић подсећајући да је то била битка којом је сломљен мит о непобедивости германског царског оружја, битка која је малим народима улила наду и пренела поруку да „бој не бије свијетло оружје…“.

Према његовим речима, у Колубарској бици остварена је једна од највећих победа у српској ратничкој историји – победа исписана именима више од 250 хиљада српских војника који су у њој учествовали, именима 22 хиљаде погинулих, 91 хиљаде рањених и 19 хиљада заробљених – којима смо, како је додао, вечно захвални, одајемо дужно поштовање и чијим се сенима клањамо. 

– Као војник, изражавам и дужно поштовање свим погинулим непријатељским војницима у Колубарској бици. И у време највећих сукоба, српска војска се на примерен начин односила према непријатељским војницима, поштујући њихово достојанство. Ова спомен-костурница у којој, заједно са српским, почивају и аустроугарски војници, сведочи о хуманости једног народа и једне војске – истакао је генерал Диковић указујући да је отаџбина за српског војника увек била светиња током минулих векова, а тако је данас и тако ће бити у времену које долази. 

Начелник Генералштаба је поручио да припадници Војске Србије имају узоре у српским војсковођама и војницима из Првог светског рата, а успомена на борце славне Колубарске битке, који су положили животе за Отаџбину, никада неће избледети.

У наставку програма одавања државних и војних почасти код Споменика српском ратнику у центру Лазаревца, венце су положили делегација Министарства одбране и Војске Србије, помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Милан Поповић, председник општине Лазаревац, представници амбасада Аустрије, Мађарске, Словачке и Чешке у Републици Србији, бројних општина, невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и други.

Организатор државне свечаности је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Општином Лазаревац.

Повезане вести