Бројнија војска — сигурнија Србија

Уторак, 7.8.2018 | Цивилно-војна сарадња

Министар одбране Александар Вулин обишао је данас припаднике Војске Србије из зајечарског гарнизона који помажу домаћинствима у Жагубици, где су претходних дана поплаве нанеле велику штету.

Припадници Команде за развој Тимочке бригаде из Команде за обуку и 31. пешадијског батаљона Треће бригаде копнене војске помажу у рашчишћавању најугроженијих домаћинстава од муља и бујичних наноса.
 
Након обиласка, министар Вулин је истакао да у складу са захтевом локалне самоуправе, али и потребама становништва у Жагубици, Војска Србије се, наравно, одазвала и помогла.
 
– Што год је Војска Србије већа, опремљенија и бројнија, и живот у Србији је сигурнији и мирнији, а локално становништво где год да има проблема, може да рачуна на своју војску. На Војску Србије њена Србија може увек да рачуна и увек може да очекује сваку помоћ и свако разумевање. Баш као што радимо и у Ивањици, Краљеву, Жагубици, тако смо спремни да помогнемо локалном становништву где год да је помоћ потребна. Свако улагање у Војску Србије је улагање у бољи живот сваког грађанина Србије. Земља која има овакву војску и која има људе у војсци који са оваквим еланом и задовољством помажу својим људима и својој земљи може да каже да има добру војску и да је сигурна у своју будућност, нагласио је министар Вулин.
 
Према његовим речима, Војска Србије ће наставити да улаже у своје наоружање и опрему, наставиће да купује боље и новије инжињеријске машине, али на првом месту ће наствити да улаже у квалитет живота и положај припадника Војске Србије.
 
– Јер захваљујући њима, захваљујући њиховом ентузијазму и упорности, ми можемо да кажемо да Србија воли и поштује своју војску и да је увек сигурна да шта год да се деси, каква год невоља да буде, Војска Србије је ту и на њу можемо да се ослонимо, поручио је министар Вулин.
 
Говорећи о стању које је задесило ту општину, њен председник Сафет Павловић изразио је захвалност на помоћи коју је пружила Војска Србије у санирању последица елементарних непогода.
 
– После катастрофалних падавина, које су трајале само 10 минута, све наше службе су изашле на терен и, срећом, нема људских жртава. затражили смо помоћ и од Војске Србије и у рекордном року на терен је стигло 30 војника из гарнизона Зајечар, који са нашим волонтерима, санирају последице свега ово што нас је задесило, нагласио је председник општине Жагубица, додајући да ће, по проценама, бити потребно још десетак дана рада да би се сва штета санирала.
 
Командант гарнизона Зајечар пуковник Владица Вучковић истакао је да се за сада радови одвијају планираном динамиком.
 
– Ми смо ту да помогнемо народу, посебно где је најтеже, и надам се да ћемо у планираном времену успети да завршимо све  и што пре вратимо људе у своје домове, рекао је пуковник Вучковић.
 
Радна група Војске Србије, којом командује капетан Лазар Вујанац из Команде за развој Тимочке бригаде, пружаће помоћ мештанима Жагубице и наредних дана. Према речима капетана Вујанца, припадници Војске ангажовани су од 5. августа у Општини Жагубица.
 
– До сада је око 50 камиона одвозило шут, намештај и остале ствари изнете из поплављених домаћинства. Људство је мотивисано за рад, сарадња између нас и представника Општине је веома добра, а народ је задовољан нашим ангажовањем и остаћемо овде колико год буде било потребно, рекао је капетан Вујанац.

Сања Килибарда

Повезане вести