Бојево гађање артиљеријско-ракетних јединица за ПВД

Петак, 6.7.2018 | Обука

На „Пасуљанским ливадама“ је у току вишедневно тактичко и ватрено оспособљавање артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства малог домета Војске Србије.

На интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“ реализује се вишедневно тактичко и ватрено оспособљавање артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства малог домета Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО и Команде за обуку с водним и батеријским бојевим гађањем циљева на земљи и у ваздушном простору.

Циљ вежбе, која се одвија од 30. јуна до 6. јула, јесте да се појединци, послуге и јединице увежбају и оспособе за гађање у свим условима борбених дејстава, уз максимално коришћење расположивог борбеног наоружања, односно противавионских топова СПАТ 30/2 милиметара прага и ПАТ 40 милиметара бофорс.

На вежби су учествовале артиљеријске батерије 25. и 35. артиљеријско-ракетног дивизиона за ПВД Друге и Треће бригаде копнене војске и три артиљеријска вода, по један из артиљеријско-ракетних дивизиона за ПВД 98. и 204. ваздухопловне бригаде и Центра за обуку припадника РВ и ПВО. Допринос успеху вежбе дали су и пилоти 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде, посебно пилот мајор Слободан Дудаш у супергалебу Н62Т, који је на сајли дугој 1200 метара вукао мету.

Оцењујући успех вежбе и бојевог гађања циљева на земљи и у ваздушном простору на „редном броју 1“ пуковник Небојша Добријевић из Команде Ратног ваздухопловства и ПВО је истакао да су сви постављени циљеви ватреног и тактичког оспособљавања постигнути уз врлодобре и одличне резултате гађања.

– Нисмо изненађени постигнутим резултатима, тим пре јер смо на аеродорму Батајница у времену од 25. до 30. јуна са овим јединицама реализовали веома опсежна тренажна и контролна гађања, уз вишесатно праћење авиона галеб Г-4. Ту обуку прошли су сви припадници јединица које су учествовале на гађању, пошто је то био један од услова за њихов излазак на полигон и реализацију бојевог гађања. На крају, треба рећи да су Команда за обуку и Команда Интервидовског полигона „Пасуљанске ливаде“ такође имали значајног удела у успеху вежбе, с обзиром на то да су обезбедили све потребне услове за квалитетну реализацију значајних задатака које смо за ових неколико дана извршили. Слободно се може рећи да је, после ових бојевих гађања, на којима су учествовали професионални припадници, војници на добровољном служењу војног рока и припадници резервног састава артиљеријско-ракетних јединица за ПВД Копнене војске, РВ и ПВО и Команде за обуку, ватрена оспособљеност појединаца, послуга и јединица подигнута на виши ниво, рекао је пуковник Небојша Добријевић.

Душан Глишић, МЦ Одбрана

Повезане вести