Начелник Генералштаба на састанку Војног комитета Европске уније

Уторак, 7.11.2017 | Међународна сарадња

Начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић учествовао је данас на састанку Војног комитета EУ у Бриселу на ком су разматране теме из области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић учествовао је данас на састанку Војног комитета Европске уније у Бриселу.

На састанку су разматране теме из области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније, попут операција и мисија ЕУ и борбе против тероризма.

На маргинама састанка, генерал Љубиша Диковић се састао са генералним директором Војног штаба Европске уније генерал-потпуковником Есом Пулкиненом. Током разговора истакнут је допринос Републике Србије, која тренутно учествује са 35 припадника Министарства одбране и Војске Србије у четири мултинационалне операције Европске уније – у Сомалији (EUNAVFOR ATALANTA и EUTM Somalia), Малију (EUTM Mali) и Централноафричкој Републици (EUTM RCA), као и недавни пријем Републике Србије у пуноправно чланство борбене групе ЕУ – HELBROC.

Том приликом, шеф Војног представништва при НАТО и ЕУ, бригадни-генерал Предраг Бандић, предао је представницима Војног штаба ЕУ номинацију првог националног официра за везу са Војним штабом ЕУ, капетана фрегате Владана Станића.

Номинација националног официра за везу представља даљи напредак у јачању односа, продубљивању сарадње и успостављању ефикасније комуникације у области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније, што је у складу са напорима које Република Србија предузима ка пуноправном чланству у Европској унији.

Предлог Војног штаба ЕУ да Репубика Србија номинује официра за везу израз је признања за досадашње учешће Републике Србије у операцијама и мисијама Европске уније.

Свечаној примопредаји номинације присуствовала је и амбасадор Ана Хрустановић, шеф Мисије Републике Србије при Европској унији. 

Повезане вести