Почела летно-тактичка вежба „БАРС 2017“

Уторак, 3.10.2017 | Обука

Пилоти Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Србије и пилоти Ваздушно-космичких снага Оружаних снага Руске Федерације данас су почели трећу по реду заједничку летно-тактичку вежбу „БАРС 2017“.

Ове године БАРС се одржава на аеродрому „Липецк 2“ у истоименом граду, око 500 километара југоисточно од Москве.
 
Планирано је да пилоти авиона миг-29 и хеликоптера Ми-8 и Ми-17 од 2. до 8. октобра у мешовитим посадама спроведу низ летачких активности са темом – Припрема и реализација борбених дејстава у току извршења задатака уништавања паравојних формација и спровођење акција трагања и спасавања.
 
Групу од 17 пилота Војске Србије, коју предводи командант 204. ваздухопловне бригаде пуковник Жељко Билић, у Липецку је дочекао генерал Јуриј Александрович Сушков, начелник Државног центра за обуку летачког састава и летна испитивања. Сушков је пожелео добродошлицу колегама из Србије високо оценивши досадашњу сарадњу између двају ваздухопловстава и свеукупне односе двеју земаља.
 
У зависности од метеоролошких услова, током наредна четири дана руски и српски пилоти размењиваће искуства и знања у области борбене употребе летелица које се налазе у наоружању обе војске. У вежби учествује 9 авиона миг-29  и то у верзијама УБ, СМТ и УБМ, као и 11 хеликоптера Ми-8 у модификацијама МТ, МТВ-5 и АМТШ. Поред летачког састава на овогодишњем БАРС-у учествује и група Спецназ из састава Ваздушно-десантне војске ОС Руске Федерације.

Повезане вести