Наређење ће бити извршено

Субота, 5.8.2017 | Актуелности

Министар одбране Александар Вулин је присуствовао данас ненајављеној провери борбене спремности система за противваздухопловна дејства РВ и ПВО у касарни „Југовићево“ у Новом Саду.

Министар одбране Александар Вулин, у пратњи команданта Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајора Ранка Живака, присуствовао је данас ненајављеној провери борбене спремности система за противваздухопловна дејства РВ и ПВО Војске Србије, у касарни „Југовићево“ у Новом Саду. 

Реч је о ненајављеном обиласку и провери стално задејствованих снага за контролу и заштиту ваздушног простора Републике Србије, једне од батерија 240. самоходног ракетног дивизиона РВ и ПВО. Том приликом, министар одбране присуствовао је, на ватреном положају, превођењу јединице у највиши степен приправности за извођење противваздухопловних дејстава.

Министар Вулин је истакао да, у оквиру редовних активности, наша војска свакодневно, 24 часа, 365 дана у години обезбеђује наш ваздушни простор, а тако је и данас.

– Ниједан непријављени прелет, ниједан авион, ниједан хеликоптер, ништа што би угрозило наш ваздушни простор, данас није уочено, а и да јесте уочено, било би лоцирано и оборено. Ни један ловац, ни један хеликоптер из нашег суседства не би могао да угрози наш простор. Наређење врховног команданта Александра Вучића ће бити испуњено. „Олуја“ се више никада неће поновити где год да живе Срби – истакао је министар Вулин.

Након обиласка, министар одбране оценио је да је веома задовољан затеченим стањем, додајући да је техника у потпуности исправна, попуна је урађена у складу са одговарајућим прописима, људи су спремни.

– Од максималних 15 минута, данас су посели положај и били спремни за дејство за девет минута. Веома сам задовољан, али свакако морамо да радимо на побољшању њихових услова. Морамо да помогнемо људима да буду боље смештени, да раде у бољим условима, јер се они овде налазе значајан временски период и зато ћемо учинити све да у врло кратком периоду, нешто променимо на боље – закључио је министар Вулин.

Према речима генерала Живака, контрола и заштита суверенитета ваздушног простора је најважнији тежишни задатак трајног карактера стратегијског значаја у миру, а то значи да у сваком моменту постоје људи и техника који су намењени и у стању готовости да могу да реагују на сваку повреду суверенитета ваздушног простора или у случају угрожавања безбедности грађана Републике Србије.

– Снаге и средстава које сте данас имали прилику да видите на овом положају, само су једна од позиција. Основу тог система чине наши радарски системи који заједно са надлежном контролом летења будно прате шта се дешава у нашем ваздушном простору и нашој околини и старају се да сво летење које је најављено и пријављено одвија се у складу са прописима. У случају одступања од таквог најављеног летења или угрожавања безбедности, тада се ангажују снаге у систему ПВО, а поред снага које сте данас имали да видите, ту су и снаге ловачке авијације, које имају првенствени задатак да пресретну такве циљеве и да их идентификују и да се на основу тога изврши процена даљих активности и степена угрожености – нагласио је генерал Живак.

Говорећи о дежурним снагама, командант РВ и ПВО је истакао да су то снаге које су у потпуности попуњене, са потпуно исправном техником и обученим људима.

– Та два процеса, одржавање технике и обуке су основа сваке способности, и данас смо кроз овај обилазак људи и ненајављену контролу и проверу снага, уверили се да су то способне снаге да реагују у предвиђеном времену и да изврше задатак који им је постављен у миру – закључио је генерал Живак.

Министар Вулин обишао је јутрос и уверио се у спремност снага и на аеродрому „Батајница“.
 
Данашњем обиласку су присуствовали и државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, начелник Управе за обавештајно-извиђaчке послове бригадни генерал Илија Тодоров, као и командант 250. ракетне бригаде за ПВД пуковник Милан Поповић.

Повезане вести