Обилазак Центра за обуку РВ и ПВО

Понедељак, 12.8.2019 | Актуелности

Министар Вулин: Војска Србије ће наставити да улаже у обуку


Министар одбране Александар Вулин обишао је данас Центар за обуку Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници.

Министар Вулин је, након обиласка истакао да војници на добровољном служењу војног рока, као и кандидати за будуће подофицире Војске Србије показују да су мотивисани, да желе да уче, да имају спремност и способност да овладају свим вештинама које ће им бити потребне.

- Војска Србије сваке године ће све више улагати у обуку, у вештине и знања које су нам потребне и захваљујући томе, можемо да кажемо да смо у стању да не само да гарантујемо безбедност на читавој територији наше земље, већ да будемо чувари мира на читавом Бaлкану – нагласио је министар Вулин.

Према његовим речима, Војска Србије се интензивно опрема, наоружава и јача и у њу се улаже после читавих деценија намерног и планског запостављања и занемаривања.

- Војска Србије улаже у своје припаднике, улаже у своју обуку, и Војска Србије јесте институција којој у Србији највише верују, и свакако, не без разлога. Војсци Србије се верује због њених људи, због њиховог знања, због њихове врлине и вредности. Војска Србије ће наставити да улаже у обуку и сваке године ћемо имати захтевнији и амбициознији план, и више људи које ћемо обучавати, било да је у питању резервни састав или војници на служењу војног рока, али исто тако, наше старешине које свакодневно усвајају нова знања – закључио је министар Вулин.

Командант Центра за обуку РВ и ПВО потпуковник Саша Антанасијевић истакао је да су данас приказани сегменати обуке војника на служењу војног рока и професионалних војника који се обучавају за дужности на Основном курсу за подофицире који ће у наредих месец дана постати подофицири.

- Приказали смо и један од кабинета за обуку В 54 "Ласта", новоуведеном ваздухоплову, као и радио-вођену летелицу РВМЛ-2, а тренутно се на обуци налазе војници на добровољном служењу војног рока генерације "Јун 2019" – нагласио је потпуковник Антанасијевић.

Према речима потпоручника Христине Филиповић командира ракетног вода у артиљеријско ракетној батерији за ПВД Центра за обуку РВ и ПВО, обука се у центру изводи свакодневно кроз осам наставних часова.

- Тренутно су овде војници на добровољном служењу војног рока јунске класе и могу рећи да је обука на јако високом нивоу и да су војници обучени и спремни – наглашава потпоручник Филиповић додајући да је реч о специјалистичкој обуци која траје око месец и по дана.  

Међу војницима у Центру за обуку РВ и ПВО је и Андреј Илић који је на добровољном служењу војног рока и који истиче да је задовољан боравком у Центру и да је обука веома квалитетна.

- Старешине су добре, раде са нама из дана у дан, учимо нова градива и стичемо нова знања из дана у дан. Обука није тешка и ми смо овде зато што нам ништа није тешко и зато што ово волимо, зато што смо патриоте и зато што имамо шансу за посао у будућности – наглашава војник Илић.

Мисија Центра за обуку РВ и ПВО је унапређење способности за извођење индивидуалне специјалистичке обуке војника на добровољном служењу војног рока, кандидата за професионалне војнике и подофицире рода артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства (АРЈ за ПВД), службе ваздушног осматрања и јављања (ВОЈ) и техничке службе ваздухопловнотехничке специјалности, ради достизања стандарда индивидуалне специјалистичке обучености.

Данашњем обиласку су присуствовали командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић, командант 204. ваздухопловне бригаде бригадни генерал Жељко Билић, начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба бригадни генерал Жељко Петровић, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић, начелник штаба Команде за обуку пуковник Никола Дејановић и главни подофицир Војске Србије заставник прве класе Зоран Коцић.

Повезане вести