Обука шпанских војника у Центру АБХО

Уторак, 19.9.2023 | Међународна сарадња
У Центру атомско-биолошко-хемијске одбране Војске Србије у Крушевцу у току је специјалистичка обука припадника Оружаних снага Краљевине Шпаније са реалним токсичним хемикалијама.

Обуку изводе сертификовани инструктори из Центра АБХО, а циљ је унапређење знања о токсичним хемикалијама, мерама заштите на раду и практично оспособљавање за рад са овим отровним супстанцама.

Програмом обучавања, које се реализује у специјализованим лабораторијама и на полигону „Равњак“, обухваћени су садржаји од рада патрола атомско-биолошко-хемијске службе на извиђању контаминираног земљишта и објеката, преко детекције и хемијске деконтаминације наоружања и опреме, до пружања медицинске помоћи у случају контакта са токсичним хемикалијама. 

Реализацијa обуке припадника страних оружаних снага са реалним токсичним хемикалијама, која се на основу техничких аранжмана у Центру АБХО изводи од 2016. године, потврда је високог квалитета обуке и стручности инструкторског кадра у Војсци Србије у области атомско-биолошко-хемијске одбране, и доприноси развоју укупних билатералних односа са партнерским државама.

Повезане вести