Свечана академија поводом Дана Копнене војске и Дана пешадије

Четвртак, 16.11.2017 | Култура и традиција

У оквиру програма обележавања 16. новембра – Дана вида Копнене војске и Дана рода пешадије, у нишком Дому војске, у присуству бројних гостију, вечерас је одржана свечана академија.

У оквиру прославе Дана вида Копнене војске и Дана рода пешадије, у нишком Дому војске вечерас је одржана свечана академија којој су присуствовали изасланик председника Републике Србије Никола Селаковић, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са сарадницима, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, представници Града Ниша, локалних самоуправа, верских заједница и други гости.

На почетку свечаности, прочитана је и честитка председника Републике Александра Вучића поводом Дана Копнене Војске и Дана пешадије.

Командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, у свом обраћању, подсетио је на славну војничку историју српског народа и значај Топличког устанка који је њен важан део.

– Нажалост од тадашњих до данашњих генерација, страдамо поново, бомбардују нас, а ми завршавамо трагично. Само у Другом светскoм рату два пута смо бомбардовани, од непријатеља и од савезника. У НАТО агресији – 78 дана. Када дође до рата, ми се сетимо Бога и Војске. Ако би се Бога и Војске чешће сетили пре рата, постоји могућност да не дође до рата. Сваки официр или подофицир, грађанин и цивил, који је у рату изгубио или имао рањеног војника, неко коме је страдао брат, друг или пријатељ, никада рат пожелети неће, јер рат не доноси срећу никоме – нагласио је генерал Симовић додајући да сви они који носе војничку униформу увек требају да буду спремни за рат, и ако треба на жртвовање.

Према његовим речима, припадници Копнене војске достојанствено дочекују свој Дан и Дан пешадије поносни на своје претке и срећни што им је Бог дао прилику да осећају и воле српску Војску, да буду увек са њом, српску војску која се сада модернизује, жељни и даље модерног наоружања, свесни политичко безбедносне ситуације у држави, жељни бољег стандарда који деле заједно са грађанима Србије и одлучни да остану део строја који је гарант мира и безбедности Србије и Балкана.

– Копнена војска Војске Србије је војска свих грађана Србије без обзира на верску, националну и политичку припадност. Она се бави својом струком и од прошлог до овог празника Копнена војска је извршила 3.951 гађање наоружањем којим располаже, извела 153 вежбе различитог нивоа од чете до бригаде и 13 мултинационалних вежби у иностранству и земљи, а њени инжињерци поправили су 120 километара пута и били уз грађане Србије током године у многим недаћама које су их задесиле – поручио је генерал Симовић додајући да припадници Копнене војске храбро стоје поред заставе Републике Србије и у Копненој зони безбедности и у мировним мисијама широм света.

У уметничком делу вечерашње свечаности, наступио је Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, драмски уметници нишког Народног позоришта и бројни вокални солисти.

Дан Копнене војске и Дан пешадије прослављају се 16. новембра у спомен на дан када је, 1914. године, почела битка у којој је српска војска извојевала своју највећу победу – Колубарска битка. Носилац борбених дејстава српске војске у току ове битке било је једанаест пешадијских и једна коњичка дивизија, подржаних са 426 артиљеријских оруђа.

Повезане вести