Трећа Конференција начелника генералштабова балканских земаља

Уторак, 9.6.2009 | Међународна сарадња

У београдском хотелу „Континентал“ данас се одржава Трећа конференција начелника генералштабова балканских земаља. На отварању конференције учеснике је поздравио министар одбране Драган Шутановац. "Посебна ми је част да у име земље домаћина, испред Министарства одбране Републике Србије, поздравим чланице форума, као и уважене представнике ЕУ и НАТО, чије присуство довољно говори о подршци и значају која се придаје овој конференцији”, рекао је министар Шутановац на почетку свог обраћања на данашњој конференцији.

На отварању конференције учеснике је поздравио министар одбране Драган Шутановац.

“Изузетно ми је задовољство да данас присуствујем отварању Треће конференције начелника генералштабова балканских земаља, својеврсног Форума за унапређење војне сарадње и безбедности региона. Посебна ми је част да у име земље домаћина, испред Министарства одбране Републике Србије, поздравим чланице Форума, као и уважене представнике ЕУ и НАТО, чије присуство довољно говори о подршци и значају која се придаје овој конференцији”, рекао је министар Шутановац на почетку свог обраћања на данашњој конференцији.

„Регион Балкана се у дужем временском периоду повезивао са неразвијеним нивоом демократске свести и неспремношћу ка усвајању демократских тековина. То потврђују и чести сукоби и ратови који су се водили готово међу свим народима на овим просторима.

Данас, иако долазимо из различитих земаља и репрезентујемо своје специфичности, иако смо раздвојени границама, ипак смо свесни да се безбедносни простор не може поделити на њима, већ да он превазилази све границе у региону и шире.

Говорити о безбедности било које земље појединачно, а не уважити цео регион било би апсолутно погрешно баш као што би било погрешно и помислити да се са организованим криминалом може самостално изборити у оквиру граница своје земље.

Таква борба би на самом почетку била изгубљена, јер савремени изазови, ризици и претње превазилазе све границе.

Подсећам да они који се удружују у свом интересу који води ка дестабилизацији не деле се према језику који говоре или замљи којој припадају, њима за сарадњу нису потребни уговори нити протоколи!

Утолико је веома важно што данас начелници генералштабова балканских земаља, заједнички расправљају о унапређењу војне и безбедносне сарадње која је толико неопходна не само региону већ и ван њега.

Сигуран сам да државе Балкана имају капацитете да буду поуздани партнери у регионалном и међународном систему безбедности као што сам убеђен да ова иницијатива треба да се прошири на још један број земаља које несумњиво припадају истом безбедносном простору, како год тај географски простор звали.

Државе Балкана су развиле у протеклом периоду сарадњу у области одбране која се одвија кроз рад бројних регионалних иницијатива, снажно ојачаних билатералном војном сарадњом.

Министарство одбране и Војска Србије спремно су приступили новом квалитету безбедносне сарадње, препознајући њен значај у добросуседским односима, регионалном дијалогу, партнерству и заједничким деловањем у њеном очувању.

Кроз рад регионалних форума залажемо се за формирање регионалних центара и учествовања у заједничким пројектима. Република Србија предложила је, између осталог и формирање самосталних центара, од којих су највећи, Регионални центар АБХО и Војномедицински регионални центар, али и да заједничким снагама са суседима учествујемо у унапређењу рада других центара.

Нема никакве сумње да сарадња у области одбране неминовно води ка сарадњи како у области одбрамбене индустрије тако и привреде уопште. Јачањем индустријских и привредних капацитета јача се економска и социјална стабилност земље као једна од основних претпоставки свеукупне стабилности и безбедности сваке земље. Сигуран сам да сарадњом у области одбрамбене индустрије стварамо извесније могућности за развој и производњу савременог наоружања и војне опреме!

Реформом сопственог система одбране тежимо и интеграцији, чиме се реформски и интегративни процеси сагледавају обједињено, као један процес који је неминован и дуготрајан“.

Говорећи на отварању конференције начелника генералштабова балканских земаља министар Шутановац је рекао да „и поред уложених напора и постигнугих резултата, регионална безбедност није у потпуности стабилизована и нажалост нису отклоњене опасности од обнављања и избијања насиља.

Различита политичка гледишта на актуелне ризике и претње у региону, узроке њихових појава и последица, требало би у највећој мери хармонизовати, ради достизања заједничног циља – безбедносне стабилизације Балкана.

На безбедност региона додатно утичу асиметричне претње, тероризам и организовани криминал.

Посебно наглашавам да неадекватно решавање питања повратка избеглих, прогнаних и интерно расељених лица додатно успорава процес стабилизације у региону.

Заједнички интерес међународне заједнице и свих регионалних актера је да не дође до сукоба и дестабилизације. У том контексту и регионалну безбедност посматрамо као недељиви појам, а решавање заједничких проблема кроз стварање форума за унапређење регионалне безбедности, попут данашњег заседања начелника генералштабова балканских земаља.

Један од кључних фактора дестабилизације региона је нерешено питање статуса јужне српске покрајине Косово и Метохија.

Када је реч о једностраном признању Косова, Република Србија ће наставити своју принципијелну борбу, политичким и дипломатским средствима на очувању територијалног интегритета и поштовању основних принципа међународног права.

Дубоко сам убеђен да је европска будућност земаља региона једини гарант трајне регионалне безбедности.

Убеђен сам да ће конференција у Београду, протећи у проналажењу начина да се проблеми, који су идентификовани на претходним конференцијама, свеобухватно анализирају и сагледају са заједничким циљем – стварања безбедног регионалног и ширег окружења.

У нади да ћемо постићи тај заједнички циљ, још једном вас поздрављам и желим вам успешан рад и пријатан боравак у Београду“, рекао је министар одбране Драган Шутановац на отварању конференције начелника генералштабова балканских земаља.

Конференцијом председава начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић. Присутни су начелници гералштабова Албаније бригадни генерал Максим Малај, БиХ генерал-потпуковник Миладин Милојчић,Бугарске генерал Златан Стојков, Црне Горе вицеадмирал Драган Самарџић, Грчке генерал Димитриос Грапсас,Македоније генерал-потпуковник Мирослав Стојановски, Румуније адмирал Георге Марин и Турске генерал Илкер Башбук.Конференцији присуствују и председавајући Војног комитета ЕУ генерал Анри Бентеже и командант савезничке команде Здружених снага у Напуљу адмирал Марк Фицџералд и бивши начелници генералшабова Грчке и Србије генерали Хинофотис и Понош.

Отварајући конференцију, генерал Милетић изразио је задовољство што су Генералштаб Војске Србије и Београд домаћини тако значајног регионалног скупа. Он је поздравио учеснике конференције и министра одбране Драгана Шутановца осврнувши се на његово ангажовање у погледу развоја и унапређења регионалне сарадње, што је потврдио и присуством на свечаном отварању заседања.

Начелник Генералштаба ВС казао је да савремени безбедносни изазови и претње указују на постојање дубоке међузависности држава и региона и намећу потребу за јачањем сарадње и кооперативним приступом безбедности. Основу таквог приступа, према Милетићевим речима, чине дијалог, партнерство и заједничко деловање на достизању, очувању и унапређењу безбедности.

„Живимо у свету у коме се смањују опасности од класичних војних изазова ризика и претњи док истовременоо расту опасности од невојних претњи безбедности. Све то указује на потребу за још тешњом сарадњом, заједничким ефикасним деловањем, разменом информација – пре свега за превентивним деловањем. А за то је неопходно постојање високог нивоа међусобног поверења, разумевања и достизање потребног нивоа интероперабилности “, рекао је генарал Милетић.

Председавајући конференције изразио је уверење да тренутно безбедносно окружење захтева иновирање постојећих и дефинисање нових области војне сарадње у региону као и потребу за њеним интензивирањем. То је била порука којом је и званично отворена трећа Конференција начелника генералштабова балканских земаља.

Конференција начелника генералштабова балканских земаља је регионална иницијатива коју чине начелници генералштабова Албаније, БиХ, Бугарске, Црне Горе, Грчке, Македоније, Румуније, Турске и Србије. Конференција је успостављена на првом састанку одржаном 2007. године у Солуну у Грчкој, као форум највиших војних представника балканских земаља, чији је циљ развијање дијалога и сарадње. Друга конференција одржана је у Анталији у Турској 2008. године. Форум начелника генералштабова заседа једном годшње, и њиме председава начелник генералштаба земље домаћина. Све одлуке у раду форума доносе се консензусом.

Повезане вести