Положене војничке заклетве

Петак, 23.3.2018 | Актуелности

Војници на добровољном служењу војног рока и слушаоци класе резервних официра Војне академије положили су данас заклетву у касарнама у Лесковцу и Ваљеву.

Свечаности поводом полагања војничке заклетве војника на добровољном служењу војног рока и слушалаца класе резервних официра Војне академије генерације „март 2018“ одржане  су данас у касарнама „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу и „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву.

Министар одбране Александар Вулин присуствовао је свечаности поводом полагања војничке заклетве војника на добровољном служењу војног рока  у лесковачкој касарни „Војвода Петар Бојовић“.

– Српски војник зна шта значи мир и зна да нема мира без снажне армије. Нема мира ако немате војску која је у стању да чува мир – рекао је министар Вулин обраћајући се војницима.

Честитајући на положеној заклетви, министар Вулин је истакао да су војници данас дали реч „тешку, велику, опредељујућу“.

– Реч да ћете чувати и бранити сваку стопу наше вољене Србије, наш начин живота. Од тога како ћете поштовати дату реч зависи да ли ћемо моћи да кажемо да живимо у слободној земљи, међу слободним људима, како ћемо бирати пријатеље и ко ће бити наши непријатељи. Од тога како будете поштовали своју реч зависи како ће се писати  и памтити једног дана и ваша генерација – поручио је министар одбране.

Он је додао  да је историја српског народа историја упорне и жилаве борбе за слободу.

– А слобода се никоме не даје и не поклања, за њу се живи, за њу се бори. Зато је историја српског народа историја његове војске. Зато је униформа коју носите део свакодневног живота вашег народа, ваше прошлости и будућности. Зато где год српски народ види своју војску каже – ту је ред, ту је закон, ту је добро. На вама је да то сачувате за будућност – истакао је министар Вулин.

Министар одбране захвалио је родитељима што су своју децу учинили вредним, одговорним и добрим људима, а сада их дали својој Србији да је чувају и бране.

– Српска војска је војска добрих и честитих људи, храбрих, посвећених добру и својој земљи, који знају и разумеју туђу муку и бол, који се радују миру баш зато што толико добро познају ратове – рекао је министар Вулин.

Старешинама је поручио да чувају своје војнике као што  би чували своју децу, јер ће они чувати Србију онако како их они науче.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић честитао је војницима положену заклетву и поручио да све док имамо децу која нису заборавила нашу традицију и прошлост“ наша земља ће имати светлу будућност”. Маријана Карабашевић, која је данас положила војничку заклетву у Лесковцу, рекла је да је данас поносна на себе и све војнике који су за кратко време постали пријатељи. Илија Јовановић такође није крио срећу што је од данас на добровољном служењу војног рока и истакао да је данашњи дан изузетан за све њих.

Свечаности у лесковачкој касарни присуствовали су и командант Команде  за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић, представници Војске Србије, Града Лесковца, Српске православне цркве, као и бројна родбина ипријатељи.

У ваљевској касарни „Војвода Живојин Мишић“ свечану заклетву данас је положило 263 војника на служењу војног рока и слушалаца школе резервних официра генерације „март 2018“.

Честитајући окупљенима на датој војничкој заклетви, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић истакао је да је слобода за наш народ увек била врхунска вредност, а одбрана отаџбине увек је представљала израз части и била више од обавезе.

– Потврђујући традицију славне српске војске, догађај коме на овом месту данас заједно учествујемо, говори колико смо свесни значаја безбедности грађана Републике Србије и очувања наше државе. Ови млади људи, од којих ће, уверен сам, многи своју будућност и трајно везати за систем одбране, доказ су и угледа војске међу грађанима Републике Србије. Они су и доказ да наша млада генерација препознаје војску као институцију која обезбеђује сигурност свим грађанима, која се опрема и обучава пратећи изазове савременог доба и која у материјалном смислу, за оне који су вољни и који желе да буду њени припадници, обезбеђује сигурну будућност. Слушаоци курса за резервне официре и драги војници, поносите што сте данас овде, пред заставом и вашим најмилијима положили испит зрелости и прихватили се овог часног задатка да одслужите добровољно војни рок и да се припремите за оно што је најсветије увек било, а то је одбрана своје отаџбине – поручио је генерал Диковић.

Према речима начелника Генералштаба, за време боравка у јединицама, војници постају део колектива у коме се развија морал, војнички дух, радна дисциплина и чува част професије.

– Наш војник, припадник Војске Србије мора бити врхунски опремљен, мора бити задовољан својим статусом и стандардом у миру, а када за то дође време, сваки припадник Војске мора да стави себе у функцију одбране отаџбине – нагласио је генерал Диковић.

Свечаном полагању заклетве у ваљевској касарни присуствовали су и заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић, начелник Војне академије пуковник Мирослав Талијан, представници локалне самоуправе, као и бројни пријатељи и родбина војника.

Повезане вести