Годишња конференција за медије министра одбране: Грађани знају да могу да се ослоне на Војску

Петак, 29.12.2017 | Актуелности

Министар одбране Александар Вулин је данас у београдском Дому Војске одржао годишњу конференцију за медије и представио резултате рада МО и ВС у протеклих шест месеци, као и планове за 2018. годину.

Годишња конференција за медије министра одбране Александра Вулина одржана је данас у београдском Дому Војске. Министар Вулин је, том приликом, са члановима Колегијума, представио резултате рада Министарства одбране и Војске Србије у протеклих шест месеци, као и планове за 2018. годину.

Министар Вулин је, на почетку обраћања, истакао да је у протеклих шест месеци Министарство одбране, са свим својим припадницима, са Генералштабом Војске Србије, уз велику подршку Владе Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, урадило пуно, да је променило многе ствари и да је мењало на боље.

- Наш тежишни задатак јесте био побољшање стандарда припадника Војске Србије, да припадници Војске Србије осете да је боље, да осете да се живи бар мало лакше, мало боље, да су сва она времена штедње и одрицања дала резултат и да то Војска Србије мора и треба да осети. Зато је донета одлука о повећању плата од 10 процената за све припаднике Министарства одбране и Војске Србије што почиње од 1. јануара 2018. године да се примењује и као што знате то је највеће повећање које уопште имамо у нашој земљи. Закључком Владе Србије дата је сагласност на Правилник о изменама и допунама правилника о платама професионалних припадника Војске Србије што је за нас у систему одбране од огромног значаја, што је регулисало наш постојећи положај, што је, свакако, омогућило даљи наставак побољшања материјалног положаја. Повећали смо дневнице, са 800 на 1.100 динара и то је урађено, на првом месту, за оне који у Војсци Србије раде најтеже послове. То су људи који су у трупи, у касарни, на стражарским дужностима, дакле, они којима на овај начин можемо да кажемо да се бар делом захваљујемо. Добили смо и бонус од 10.000 динара за све наше припаднике, и то су добили само припадници безбедносног сектора, што опет говори о посебном односу државе према Војсци. Први пут смо увели и могућност давања солидарне помоћи у случају рођења детета, у висини просечне нето зараде од 47.000 динара који ће добити свако ко нас обрадује, као што ће и себе обрадовати новим животом – нагласио је министар Вулин.

Према његовим речима, водило се рачуна и о решавању стамбених питања, јер је једна од најтежих ствари за сваког човека да реши своје стамбено питање.

- Можемо да кажемо да смо током протеклих шест месеци решили 347 станова за припаднике Министарства одбране и Војске Србије. Доделили смо и 612 милиона динара за субвенционисане стамбене кредите, а то је око 233 кредита. Веома се радујемо ставу врховног команданта да ће се идуће године започети са стамбеном изградњом за све припаднике безбедносног сектора. У војсци постоји велика потреба за становима, како међу пензионисаним припадницима, тако и међу онима који су сада у Војсци Србије, али и међу онима који се тек одлучују да постану део Војске Србије. Када буду знали да им је стамбено питање извесно решено, сигуран сам да ће то бити још један велики мотив да постану део Војске Србије. Водимо рачуна и о породици и трудимо се да онолико колико можемо да породице наших припадника осете да водимо рачуна о њима, да осете да сво оно одрицање, свакодневно одрицање које улажу припадници Војске Србије наилази на поштовање у Војсци Србије, а самим тим и у њиховим породицама. самим тим смо установили неновчану награду где наше припаднике шаљемо на опоравак, заједно са једним чланом њихове породице и ево за ових шест месеци 351 припадник Војске Србије је добио ту награду, седам дана о трошку Министарства одбране, у нашим објектима, да ли је то Тара, Врњачка бања или Моровић, али седам дана ће бити са својом породицом – истакао је министар одбране.

Министар Вулин је, такође, посебно истакао значај тога што привреда препознаје да припадници Војске Србије и њихове породице заслужују посебну пажњу и посебно поштовање.

- Зато смо склопили читав низ различитих уговора и споразума са разним привредним субјектима који нам на разне начине помажу, па ево, међу последњима је да се 25–оро деце, припадника Војске Србије, бесплатно школује на Београдској пословној школи након нашег споразума. Хоћу да се захвалим и Министарству локалне самоуправе које нам је омогућило да у свим локалним самоуправама наши припадници имају помоћ приликом уписа своје деце у вртиће – указао је министар Вулин.

Говорећи о јачању оперативних способности Војске Србије, министар одбране је оценио да је Војска Србије вредно радила, вредно вежбала, изразивши очекивање да током следеће године један од тежишних задатака буде управо побољшање оперативних способности, још више активности и још више вежби.

- У овој години реализовали смо 299 вежби команди јединица у којима је учествовало више од 10 хиљада припадника Војске Србије. Основну и специјалистичку обуку је прошло 1035 војника на добровољном служењу војног рока. Реализовано је 106 курсева које је похађало 1917 припадника Министарства одбране и Војске Србије. Веома водимо рачуна о томе да наша резерва поново буде активна, да наши резервисти прођу одговарајуће обуке и да поново могу да буду део своје војске уколико то затреба и зато смо ове године реализовали курсеве, вишедневне и једнодневне обуке за 2.020 лица из резервног састава Војске Србије. Као што знате, у неким ранијим временима, укинут је сектор цивилне одбране, укинут је тај важан део Војске, а ми смо га новом систематизацијом вратили – подсетио је министар Вулин.

Када је реч о војним вежбама, министар Вулин је посебно издвојио прилаз дела оперативних способности Војске Србије „Слобода 2017“, када смо показали колико смо далеко стигли у спровођењу пројекта „1500“, који се наставља и то је сада пројекат „1500+”.

- Вежбали смо и на командно-штабној вежби „Гром 2017“ и на последњој великој вежби са више од 500 учесника „Зима 2017“ која је била изведена на полигону „Пасуљанске ливаде“, где смо имали и активно учешће авијације и пешадије – нагласио је министар Вулин. 

Говорећи о опремању Војске Србије, министар одбране је изразио посебно задовољство опремањем Ратног ваздухопловства са шест авиона МиГ 29, јер су први пут од давне 1987. године у наше ваздухопловство ушли нови апарати.

- Опремали смо се стрељачким наоружањем, термовизијским, ласерским и оптичким нишанским системима, балистичком опремом, падобранима, ракетама, муницијом свих калибара. Наш војник мора да буде опремљен у складу са највишим стандардима, зато смо набавили 7.030 комплета теренске униформе М10 по наређењу врховног команданта и одлуке Владе Републике Србије, обезбеђено је око милијарду и 53 милиона динара где смо са „Јумком“ из Врања закључили уговор за набавку још 20 хиљада комплета униформе М10, додатних још 2.000 комада ветровки, блуза, панталона, 4.000 комада кошуља, мајица, 3.400 панталона летњих, 400 комплета униформи за потребе припадника Војске Србије који се упућују у мултинационалне операције, а као што знате имамо 10 мултинационалних операција. Очекујемо поштовање рокова и очекујемо да ће сваки наш припадник имати две униформе, имаће и нове чизме, извршена је испорука 2.000, договорили смо још 8.000, а закључили смо уговор за набавку још 27.000 пари чизама – нагласио је министар Вулин додајући да се не памти у нашој војсци да је војник био тако опремљен, тако обучен, са новим чизмама, са новим униформама и свим оним што га чини војником.

Према речима министра одбране, припадници Војске Србије били су ангажовани на обезбеђивању административне линије према аутономној покрајини Косово и Метохија.

- Такође, уз Министарство унутрашњих послова, пресудно смо допринели да се мигрантска криза контролише на нашем простору. Да није било наших снага на границама према Бугарској и Македонији, мигрантска криза у овој земљи не би била тако контролисана и број миграната који се сада креће до 4.000 не би био тако мали – оценио је министар Вулин.

Војска Србије је ту за своје становништво, истакао је министар одбране, и увек је била ту за своје становништво, а грађани Србије знају да могу да се ослоне на своју војску:

- Гасили смо пожаре на територији општине Кладово, снабдевали смо становништво у Нишу, Новој Вароши и Сврљигу када је било потребе за тиме. Током децембра, припадници Војске Србије организовали су предавање „Војни пиротехничар у основној школи“. Учили смо децу шта не треба да раде и како да се чувају. Враћамо Војску у свакодневни живот, враћамо се тамо где нам је место, с нашом децом, рекоа је министар Вулин додајући да је Министарство одбране и Војска Србије у протеклом периоду реконструисала парк „Милица Ракић“, извели читав низ радова у Новом Пазару, Рашкој, Новој Вароши, Ивањици, Прокупљу и многим другим општинама у којима Војска свакодневно ради – подсетио је министар одбране.

Наше војно здравство, рекао је министар Вулин, с правом ужива велики углед у нашој земљи. Он је истакао да војно здравство не користе само припадници Војске, већ је на располагању свим грађанима Србије.

–Баш зато смо, да то промовишемо, установили потпуно нову активност – бесплатне здравствене прегледе које смо спроводили у два наврата у Београду, Новом Саду и Нишу. Бесплатно је прегледано више од 1.500 пацијената и сви су били веома задовољни и пожелели да се врате, рекао је министар одбране додајући да Министарство одбране и Војска Србије имају и активност „Војни лекар на селу“ где војни лекари у 26 општина и 35 села бесплатно прегледају наше грађане у далеким, опустелим селима где су претежно старачка домаћинства.

Такође је истакао да Министарство одбране и Војске Србије желе да улажу у војно здравство како би сви војномедицински центри, а не само ВМА, били на највишем могућем нивоу.

Министар Вулин подсетио је да се наша војска не развија само у смислу наоружања, униформи и опреме, већ улаже и у инфраструктуру. Он је подсетио да је завршен 81 стан на Бежанијској коси, да је завршена изградња објеката на бази „Југ“, као и да је започето потпуно реновирање Војне академије, а да је у плану почетак потпуног реновирања и Војне гимназије.

– Наша деца заслужују да живе у најбољим условима зато што су најбоља, зато што најбоље раде, најбоље уче, зато што њихови родитељи када нам их дају они их дају пуни поверења у нас. То поверење не сме да буде изневерено, рекао је министар одбране подсећајући да је извршена гасификација у ТРЗ „Чачак“, као и да је извршена изградња објеката за смештај, што је према његовим речима врло важно јер је Војска Србије много претрпела за време НАТО агресије и још увек се поправља оно што је тада уништено.

Он је додао да наше касарне морају да имају објекте који су у могућности да покрију сву борбену технику и да је циљ да се у што краћем временском року ниједно средство не налази на отвореном.

Одбрамбена индустрија Србије важан је део у нашем министарству. Ова година је била добра. Укупно смо издали дозвола за 870 милиона долара што је 24 процента више него у 2016. години. за нашим производима постоји велика потражња у читавом свету. Својим квалитетом и својим знањем ми то и оправдавамо. Свако улагање у одбрамбену индустрију Србије је улагање у технолошки развој читаве наше земље, рекао је министар одбране.

Он је додао да је Министарство одбране увело новину а то је стално отворен конкурс за пријем професионалних војника у Војску Србије. Сваки дан, додао је, младићи и девојке се могу пријавити у неки од центара и да постану део Војске Србије.

– У овој години примили смо 1.538 професионалних војника. У процедури за пријем, у различитим фазама, је још 639 лица. Произвели смо у потпоручничке чинове 169 најмлађих официра Војске Србије. Војска Србије као један од својих циљева поставила потпуну попуну. Циљ је да се попуни свако место и за то смо добили подршку врховног команданта и Владе Републике Србије, рекао је министар Вулин додајући да грађани треба да знају да је војска ту, да је отворена и да их очекује.

Он је подсетио да су Министарство одбране и Војска Србије активно учествовали у међународној сарадњи, те да је углед Војске Србије висок и на истоку и на западу. Са великим задовољством, додао је, са Војском Србије се разговара, од ње се учи и с њом се вежба и у Руској федерацији и у земљама НАТО-а.

–То је велики допринос Војске Србије политици војне неутралности и то је велики допринос Војске Србије угледу земље, рекао је Вулин подсећајући да се у овом тренутку припадници Војске Србије налазе у 10 мултинационалних операција, од којих су шест под командом УН, а четири под командом ЕУ, укупно 652 припадника Министарства одбране и Војске Србије ове године било је у мисији.

Према његовим речима, у свакој од 10 мултинационалих операција наши припадници оцењени су највишим оценама и похваљени, те је у свакој од тих операција од Министарства одбране и Војске Србије тражено да остане и да повећа број својих припадника, али и да се унапреди сарадња укључивањем у нове мултинационалне операције.

–Војска Србије се изузетно цени. И то Војска Србије која се налази у најтежим мисијама – у Сомалији, у Централноафричкој Републици, ми се налазимо у увек немирном Либану, ми се налазимо тамо где је најтеже. Наша посвећеност очувању мира и способност наших људи да чувају мир се високо цени, рекао је министар одбране.

Он је истакао да је Министарство одбране и Војска Србије веома поносна на Универзитет одбране, на резултате ђака и на професора, додајући да је систем учинио све како би им обезбедили најбоље услове за живот и рад, најпре обнављањем Војне академије и Војне гимназије.

Том приликом је подсетио и да се доносе стратешки документи, пре свега Стратегија националне безбедности Републике Србије, завршен је нацрт, Бела књига одбране Републике Србије, дугорочни план развоја система одбране Републике Србије, средњерочни План и програм развоја система одбране.

Министар Вулин нагласио је да је реч о веома важним законима који ће омогућити боље функционисање наше војске  и који ће омогућити припадницима наше војске да, када су у питању професионални војници, остану до пензионисања у војсци и који ће омогућити подофицирима да се на одговарајући начин дошколују и да могу да се надају да ће постати официри. То су закони који ће, према његовим речима, омогућити, између осталог, да се улаже у одбрамбену индустрију Србије.

– Држава Србије неће да дозволи могућност да испусти контролу над одбрамбеном индустријом Србије али хоће да привуче инвестиције, новац, знање и оне који могу да нам обезбеде тржиште, рекао је Вулин.

Он је подсетио да је Министарство одбране једно од министарстава које је захваљујући разумевању врховног команданта и разумевању Владе Републике Србије имало једно од највећих повећања у буџету за 2018, који износи 70,5 милијарди динара.

– Министарство одбране се веома одговорно односи према буџетском новцу зато могу са задовољством да кажем да је на данашњи дан потрошња одобрених буџетских средстава 99 процената. Министарство одбране нема неизмирених доспелих обавеза, не дугујемо ником ништа, рекао је министар одбране нагласивши да Војска испуњава своје обавезе.

У години која је пред нама, рекао је министар Вулин, на првом месту ће бити тежња да се и даље побољшава материјални положај припадника Војске Србије, рекао је Вулин подсећајући да је Војска Србије једна од најцењенијих институција у Србији и то с разлогом.

– Срби воле своју војску, баш као што Војска заслужује њихову љубав и њихово поштовање. Влада Републике Србије и врховни командант наставиће да подржавају Војску баш оваку, која је гарант стабилности, гарант развоја и успеха. Не може постојати успешна, стабилна земља у којој имате инвестиције у привреди, а да немате снажну војску која гарантује мир и безбедност. Војска Србије сваком свом грађанину гарантује и мир и безбедност, баш као што гарантује мир и безбедност у читавом региону, закључио је министар Вулин.

Одговарајући на новинарска питања о томе да ли је тачно да је школски авион „ласта“ уведен у наоружање Војске Србије, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, потврдио је да је тај тип ваздухоплова уведен у наоружање и воју опрему и намењен за почетну обуку наших кадета и пилота.

Говорећи о опремању Војске Србије, помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић истакао је да је током ове године презентовано осам нових система вођених ракета и бројне модернизације сложених борбених система, укључујући и модернизациони пакет за јуришни авион „орао“.

Упитан да сублимира шта је све од наоружања домаће војне индустрије до сада укључено у Војску Србије, генерал Диковић је истакао да је реч о доста тога, укључујући и поменути авион „ласта“.

- Исто тако, наша домаћа индустрија успела је да један артиљеријски систем као што је „нора“, са дометом 50 километара припреми и да наша војска може успешно да га користи као једно оклопно возило које много савременије земље развијају по неколико десетина година, рекао је генерал Диковић и нагласио да наша Војска неће зависити од воље других да ли ће нам нешто дозволити да купимо или неће.

Помоћник министра Милорадовић је у одговору на исто питање додао да је опремање Војске Србије сложен процес дугорочног планирања, и поновио да је око 95 система наоружања, војне опреме и одговарајуће муниције чине тај план који је ушао у поменути дугорочни план развоја система одбране.

Одговарајући на питања шта је то што од наоружања и војне опреме недостаје Војсци, а што је планирано да се набави и да ли је међу тим набавкама и систем С-300, министар одбране рекао је да се о тако озбиљним стварима не може говорити у медијима, али да ће јавност бити упозната оног момента када се донесу одговарајуће одлуке и процене.

Повезане вести