Обележена 202. годишњица Другог српског устанка

Недеља, 23.4.2017 | Култура и традиција

У спомен комплексу „Други српски устанак” у Такову данас је обележенa 202. годишњица oд дана када је 1815. донета одлука о почетку Другог српског устанка против Отоманске империје.

Испред Владе Републике Србије, церемонију је предводио државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић, који је рекао да је слобода Србији одувек била изнад свега. Истакао је да се српски сељак одликује памећу и да је мудрост победила пре 202. године, а да је политика коју Србија данас води иста као она пре 202. године, мудра и народна и да обезбеђује сигурну будућност.

Делегацију Војске Србије, која је положила венац на спомен комплексу „Други српски устанак”, предводио je командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић, а венце су положили и председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић, представници Моравичког управног округа, представници збратимљених општина и удружења грађана из Норвешке, Грчке, БиХ, Македоније, Словеније и Румуније, као и друштво за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918. године.

Војска Србије празнује 23. април у знак сећања на Цвети 1815. године, када је донета одлука о подизању Другог српског устанка.

Повезане вести