Меморијална 16. регата „Зоран Радосављевић“

Недеља, 15.6.2014 | Спорт у Војсци

На Дунаву и Сави у Београду у суботу 14. и недељу 15. јуна одржана је XVI меморијална регата „Зоран Радосављевић“, у знак сећања на пилота и једриличара мајора Зорана Радосављевића, припадника 127. ловачке авијацијске ескадриле „Витезови“ Војске Југославије који је погинуо у одбрани отаџбине 27. марта 1999. године.

На Дунаву и Сави у Београду у суботу 14. и недељу 15. јуна одржана је XVI меморијална регата Зоран Радосављевић, у знак сећања на пилота и једриличара мајора Зорана Радосављевића, припадника 127. ловачке авијацијске ескадриле „Витезови Војске Југославије који је погинуо у одбрани отаџбине 27. марта 1999. године.

Од старта регате код Земунског кеја до циља на Ушћу надметало се 19 посада једрилица у класама микро – дужине 5.5 метара са три члана и крсташ дужине преко 5.5 метара са вишечланом посадом.

У марини на обали Саве између Моста на Ади и Новог железничког моста такмичило се 44 дечака и девојчица до 14 година у класи „оптимист

У класи крсташ после сабирања резултата првог и другог такмичарског дана прво место је припало посади брода Имеџин, предвођене скипером Драганом Стојсављевићем, друго место посади брода Мин са скипером Велизаром Павловићем а треће посади скипера Едварда Филиповића у броду Ирупе.

У Микро класи најбољи резултат остварио је Микротонер са скипером Ђорђем Познићем, други је био 4МЕ са Јованом Црногорцем за кормилом а трећепласирани Небо 1 којим је управљао Миодраг Докмановић.

Организатори регате су друштво Зоран Радосављевић, једриличарски клуб Земун и Министарство одбране. Потпуковник Светислав Шошкић, координатор регате, истиче да су значајну помоћ пружили и МУП Србије – Речна полиција, Министарство саобраћаја, Лучка капетанија, Прво паробродско друштво и Беомарине. На победничком постољу нашло се и троје кадета Војне Академије који су били у посадама награђених једрилица: Дејан Јовановић Никола Попов и Андријана Луковић. 

Меморијална једриличарска регата Зоран Радосављевић, први пут је одржана у Црној Гори 1999. године, а од маја 2007. године организује се у Београду.

Кључне речи

Повезане вести