Генерал Диковић са кадетима 137. класе Војне академије

Понедељак, 29.8.2016 | Активности НГШ

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић разговарао је данас на Војној академији са кадетима 137. класе те војнообразовне институције.

У обраћању будућим официрима, генерал Диковић се посебно осврнуо на безбедносна кретања и изазове с којима се данас суочавамо, и нагласио да се од једног официра увек очекивало одрицање, а да га униформа коју с поносом носи, обавезује само на оно што је морално, културно и лепо. 

– Да није тако, не би народ наше вољене Србије, данас највише веровао Војсци Србије, јер официр је оличење свега доброга а красе га част, упорност и поштење – рекао је генерал Диковић, назвавши кадете завршне године Војне академије, које ускоро чекају и прве командне дужности, „цвећем Србије“.

Начелник Генералштаба је истакао да систем одбране мора у сваком тренутку бити спреман да одговори на све безбедносне претње у окружењу, и да само аналфабете могу са сигурношћу рећи да ратова више неће бити, а да систем одбране, у највећој мери, управо зависи од старешинског кадра.

–  Нема доброг или лошег војника, такве само могу бити старешине, а свако жели да прати одважног и храброг, који поседује врлину која га штити од свега што је лоше, рекао је први човек Војске Србије и додао да ће кадети након промоције, „на којој ће их с дивљењем гледати цео свет“, и увођења у прве официрске чинове, бити у прилици да обављају један од најчаснијих позива.

Посаветовао их је да стално улажу у себе, и да, ако то раде, никад неће погрешити.

– Знање је ваша последња одбрана, њега вам нико не може одузети, и њиме ћете све победити, поручио је генерал Диковић кадетима завршне године Војне академије, као и да морају бити људи и волети човека, како би их сарадници следили.

Будућим официрима обратили су се и бивши кадети, најбољи у својим класама, сада младе старешине Војске Србије, који су колегама пренели искуства и низ практичних савета и одговора на искушења која ће их чекати на првим офирским дужностима, као и најефикасније начине да знање, стечено током школовања на Војној академији, имплементирају у пракси.

Разговору са кадетима 137. класе присуствовали су и начелник Војне академије генерал-мајор Горан Зековић и начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба бригадни генерал Стојан Коњиковац.

Повезане вести