Обележена 73. годишњица од почетка Другог светског рата у Југославији

Недеља, 6.4.2014 | Актуелности

Централна комеморативна свечаност поводом Дана сећања на почетак Другог светског рата у Југославији и обележавање 73. годишњице од бомбардовања градова у Србији, одржана је данас у Београду, код споменика страдалим пилотима у Априлском рату, на Земунском кеју. Уз државне и војне почасти, свечаност је предводио начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Централна комеморативна свечаност поводом Дана сећања на почетак Другог светског рата у Југославији и обележавање 73. годишњице од бомбардовања градова у Србији, одржана је данас у Београду, код споменика страдалим пилотима у Априлском рату, на Земунском кеју.

Уз државне и војне почасти, свечаност је предводио начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић. Он је у име Владе Србије положио ловоров венац крај Споменика страдалим пилотима, а пошту палим жртвама полагањем венаца одали су и представници Војске Србије, града Београда, невладиних организација, преживели и потомци страдалих.

Полагање цвећа и венаца организовано је и код палате „Београд”, затим код Гранитног крста у порти Вазнесењске цркве, у којој се налазило склониште у коме је током шестоаприлског бомбардовања страдало више стотина грађана Београда. Помен невино страдалима одржао се и код споменика страдалима у Карађорђевом парку, где се налазило још једно од бомбардованих склоништа, као и у Алеји страдалих у шестоаприлском бомбардовању на Новом гробљу.

Повезане вести