Начелник Генералштаба примио делегацију оружаних снага САД у оквиру групе активности „CAPSTONE“

Четвртак, 7.9.2017 | Међународна сарадња

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић примио је данас у Београду делегацију оружаних снага САД која, у оквиру иницијативе „CAPSTONE“, борави у вишедневној посети Србији.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић примио је данас у касарни „Бањица 2“ у Београду делегацију оружаних снага САД која, у оквиру иницијативе „CAPSTONE“, борави у вишедневној посети Републици Србији.

Генерал Диковић је с америчком делегацијом разговарао о досадашњој сарадњи Војске Србије и Оружаних снага САД са тежиштем на сарадњи са Националном гардом Охаја и могућностима за унапређење те сарадње.

Заједнички је констатовано да сарадња у области одбране са САД и даље представља одличан део укупних билатералних односа двеју земаља, а поготову се истиче сарадња кроз Програм државног партнерства са НГ Охаја која траје дуже од десет година.

Група активности „CAPSTONE“ спроводи се од 2007. године, у оквиру Програма државног партнерства Србије и Охаја, традиционално у септембру сваке године, и обухвата низ активности које имају за циљ унапређење сарадње Војске Србије и Оружаних снага САД.

Ове године, висока делегација верске службе Националне гарде Охаја, коју предводи бригадни генерал Џозеф Чизм, борави у нашој земљи у циљу размене искустава и наставка сарадње у области развоја верске службе. Такође, експертска група из Охаја борави у бази „Југ“ ради сагледавања степена развоја базе, док је у Центру за обуку подофицира у Панчеву делегација Подофицирске академије 7. Армије Европске команде Оружаних снага САД. Веома значајан сегмент овогодишњих активности је и мултинационална командно-штабна вежба Војске Србије и Националне гарде Охаја „Cyber Tesla 2017“, која се од 10. до 16. септембра, реализује истовремено и у Охају и у Р. Србији. 

Повезане вести