Председник Вучић: Наставићемо са улагањем у Војску Србије

Недеља, 29.7.2018 | Актуелности

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је на полигону Никинци гађању из наоружања које користи Војска Србије и наоружања које је у развоју.

– Крајем октобра, почетком новембра, биће најмање осам или девет авиона миг-29 у ваздуху над Србијом. Први пут после много, много година, моћи ћемо то да видимо, а мислим да никада нисмо имали „двадесетдеветке“, посебно 4+ генерације у том броју на небу изнад наше земље, а да буду српски, ловачки и бомбардерски авиони, изјавио је данас председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, који је на полигону Никинци присуствовао гађању из наоружања које користи Војска Србије и наоружања које је у развоју.
 
– Такође,од Ербаса набављамо и нове хеликоптере Х145 од којих шест за војску, а три за полицију, а имаћемо и два Ми-17 која смо већ набавили, а набављамо још три Ми-17 и четири Ми-35 борбена хеликоптера, како их неки у окружењу називају „ђавоље кочије“, а ми их називамо изванредним борбеним хеликоптерима, које до сада никада нисмо имали, нагласио је председник Вучић додајући да се набављају још неки, веома модерни одбрамбени системи.
 
Говорећи о данашњем приказу на полигону Никинци, председник Вучић је истакао да је то нешто што је он изненадно тражио, да би се стекао увид о томе каква је стварна готовост наших војника и војних капацитета.
 
– Нарочито сам задовољан ониме што су приказали припадници Специјалне бригаде, али и оним што смо могли да видимо од људи који нису војници, из крагујевачке Заставе, који су користили модуларну пушку. Видели смо и оба модела пушке скар, за борбу на дистанци и борбу прса у прса. Веома сам задовољан како су гађали и лазар и милош, а веома сам задовољан и белгијским пушкомитраљезима које смо купили, а могли сте да видите да и оно што смо аутоматизовали и оно што модернизујемо понекад може и да закочи и на томе ћемо морати да радимо, оценио је председник Републике.
 
Председник Вучић је истакао и да је данас разговарао са војницима, који су рекли да су пушкама веома задовољни, а да би желели да имају више комплета униформи него што данас имају, за шта су расписани неопходни тендери, иако је ту стање било много боље него што је било раније.
 
– Радићемо на новим системима, посебно на вођеним ракетама, и, такође, преговарамо са Француском и неким другим западним земљама за додатно оружје које може да иде на ПАСАРС, а да ли су то „мистрали“ или неко друго оружје или оруђе, о томе ћемо водити додатне преговоре. Разговарали смо са појединим земљама о набавци наоружаних беспилотних летелица, то је оно у чему наша памет није довољно далеко одмакла, али ћемо и даље улагати у нашу памет, у наше инжењере, јер желимо да и сами будемо призвођачи и пегаза и врапца, али ћемо набавити нешто софистицираније и озбиљније од оруђа и оружја беспилотног, баш као што смо у Трстенику успели да развијемо малог милоша за подршку нашим пешадијским јединицама, истакао је председник Вучић.
 
Он је додао да још много морамо да радимо, јер је опремање, наоружавање и модернизација војске је увек компликован, мукотрпан и дуготрајан процес, који ми обављамо брзо, али то може да буде још брже, јер хоћемо да одвратимо сваког потенцијалног агресора од напада на Републику Србију.
 
– Хоћемо да свако ко помисли да би му Србија била лака мета прогута кнедлу у грлу и да добро разуме да би наишао на жесток и много јачи отпор него што је на отпор могао да рачуна пре десет и петнаест година, нагласио је председник Републике додајући да ћемо управо због тога овакве вежбе имати много чешће и на то ће морати сви да се навикну.
 
Одговарајући на новинарско питање колико Србија издваја новца за наоружање и опрему, председник Вучић је истакао да ће то ове године износити око или можда мало више од милијарде евра, што је значајно више од свих у региону, не рачунајући Румунију.
 
– Ми тиме помажемо и јачамо своју одбрамбену индустрију, али купујемо оно што ми нисмо у стању да обезбедимо и наставићемо са тим. Када хоћете да будете војно неутрални, морате да будете довољно снажни да се одбраните од оних који би своју војну снагу могли да користе као средство политичког притиска. Морате да будете довољно снажни да вас сви поштују, поштују независност ваше земље, и мислим да је добро да улажемо и улагаћемо још више, нагласио је председник Вучић.
 
У првом сегменту приказа на полигону Никинци демонстриран је приказ ватрене оспособљености припадника Специјалне бригаде, у оквиру кога се могло видети дејство снајперских пушака, акције противтерористичких тимова који непријатељу прилазе возилима хамви, као и акције извиђачко-диверзантских тимова који приликом патролирања наилазе на непријатеља.
 
У наставку је приказано новоразвијено наоружање, производ домаће индустрије развијено у Војнотехничком институту, које улази у наоружање Војске Србије. Приказан је део најновијег наоружања и војне опреме из пројекта 1500+ који је развио ВТИ и које се налази у Техничком опитном центру на завршним испитивањима. Реч је о делу, од укупно 40 система из нашег развоја, који се налазе на конструкторским, интерним, завршним испитивањима у ТОЦ-у и окосница су даље модернизације Војске Србије.
 
Данас је на том полигону, између осталог приказан и део нових извиђачких опто-електронских система, гађање нове генерације стрељачког наоружања, модуларно-снајперским пушкама, као и дејство борбено-извиђачког возила КИВ, милоша, лазара и противавионског самоходног ракетног система ПАСАРС 16.
 
Приказу на полигону Никинци присуствовали су и министри одбране и унутрашњих послова Александар Вулин и Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, директор БИА Братислав Гашић, и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.

Повезане вести