Пријем делегација АРЈ за ПВД и АБХ службе

Четвртак, 26.9.2019 | Култура и традиција

Поводом предстојећих празника, заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Илија Тодоров примио је делегације артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства и атомско-биолошко хемијске службе Војске Србије.

Генерал Тодоров је припадницима рода АРЈ за ПВД и АБХ службе, уз честитке за празник, одао признање на резултатима постигнутим у извршењу наменских задатака и изразио уверење да ће и убудуће својим радом доприносити унапређењу способности Војске Србије.

Делегације су предводили командант 250. ракетне бригаде за ПВД бригадни генерал Тиосав Јанковић и командант Центра АБХО пуковник Сибин Динчић.

Дан атомско-биолошко-хемијске службе – 28. септембар слави се у спомен  на дан када је, 1932. године, у Крушевцу почело формирање Барутанског батаљона у оквиру Завода „Обилићево“. То је била прва регуларна јединица противхемијске заштите.

Дан  артиљеријско-ракетних  јединица  за  противваздухопловна  дејства  –  30. септембар слави се у знак сећања на дан када је, 1915. године, артиљерац Радомир Рака Љутовац са положаја на Метином брду ватром из топа оборио немачки авион из групе ваздухоплова који су бомбардовали Крагујевац. Било је то прво обарање непријатељског авиона противавионским топом у Србији.

Повезане вести