Састанак генерала Диковића и команданта Националне гарде Охаја

Среда, 5.9.2018 | Међународна сарадња

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић састао се данас са командантом Националне гарде Охаја генерал-мајором Марком Бартманом у касарни „Бањица 2“ у Београду.

Том приликом, генерал Диковић је подсетио да Програм државног партнерства Републике Србије и Националне гарде Охаја траје успешно већ 12 година.

–Важно је поменути резултате које смо остварили у дванаестогодишњој сарадњи, а они су и те како видљиви и реализовани на обострано задовољство и припадника Војске Србије и Националне гарде Охаја. У више од 160 заједничких активности као резултат данас имамо развијене капацитете базе „Југ“ за обуку јединица за учешће у мултинационалним операцијама и јединица Војске Србије и припадника оружаних снага других земаља, рекао је генерал Диковић, подсетивши да се ове године више од 400 припадника оружаних снага страних армија обучавало на бази „Југ“, што сведочи о њеним способностима за организацију обуке и вежби.

Он је нагласио да база „Југ“ има најсавременије смештајне капацитете и инфраструктурне услове за извођење различитих садржаја обуке и вежби. Начелник Генералштаба је истакао да постојећа симулациона техника, вишенаменски учионички простор, информатички системи, капацитети стрелишта „Вртогош“ и полигона „Боровац“ представљају плод заједничког улагања и реализације заједничког пројекта с Националном гардом Охаја и Европском командом оружаних снага САД.

–Наш циљ је да и даље развијамо сарадњу и партнерске односе с Националном гардом Охаја, као и са другим земљама које су значајне за Србију без икаквих оптерећења или условљавања те сарадње с било које стране, рекао је генерал Диковић, истакавши да ће једна од тема разговора с генералом Бартманом бити унапређење већ постојеће сарадње.

Начелник Генералштаба истакао је да је војно-војна сарадња Војске Србије и Националне гарде Охаја водиља укупне сарадње Србије и Охаја, те да ће се сарадња проширити и на цивилно-војну и цивилно-цивилну сферу.

– Као почетак те цивилно-цивилне сарадње ових дана ћемо присуствовати братимљењу два града, Краљева и Јужног Јуклида. Постоје планови наших будућих активности, али и услови и добра основа да их реализујемо, рекао је генерал Диковић додавши да припадници Националне гарде Охаја могу рачунати на висок професионализам, одговорност и посвећеност наших припадника реализацији програма сарадње.

Он је захвалио генералу Бартману на успешној сарадњи Националне гарде Охаја и Војске Србије, али и свеукупно бољим односима Републике Србије и Сједињених Америчких Држава.

Начелник Генералштаба нагласио је да ће највећи успех сарадње бити уколико за десетак година неко оцени да је развој цивилно-цивилних односа Србије и Охаја зачет на основу одличних војно-војних односа Војске Србије и Националне гарде Охаја.

Командант Националне Гарде Охаја је истакао да цени лидерство и визију коју генерал Диковић показује у партнерству. Он је нагласио дугогодишње партнерство Републике Србије и САД, подсетивши на дан кад се српска застава вијорила на Белој кући.

–Захвални смо за партнерство које имамо са Србијом и поносни смо на све успешне пројекте које смо реализовали. Нарочито смо поносни на вежбу „Платинасти вук“ и трилатералну активност „Памбала“ која је прошле године одржана у Анголи, рекао је генерал Бартман истакавши да се радује приликама за међународну сарадњу у будућности.

Он је нагласио да се радује што ће припадници обе војске учествовати на вежби „Air Solution“ следеће године, али и прославе мисије Халијард у Србији, када се обележава сарадња народа Србије и САД која је довела до спасавања више од 500 ваздухопловаца САД.

– Као резултат успешне дванаестогодишње сарадње долази до братимљења наша два града – Краљева и Јужног Јуклида и заиста се надамо да ћемо поспешити сарадњу у будућности и на цивилно-војном и цивилно-цивилном пољу, рекао је командант Националне гарде Охаја, додавши да је градоначелница Јуклида такође члан делегације, те да је до сад већ имала прилике да се састане с министрима просвете, науке и технолошког развоја и пољопривреде, представницима привредне коморе, те члановима туристичке организације Србије и ректоратом Београдског универзитета.

Он је за крај подсетио на речи министра одбране САД, Џејмса Матиса, који је на састанку асоцијације националних гарди у САД рекао да припадници националних гарди имају јединствену прилику да граде поверење с партнертским земљама кроз Програме државног партнерства.

После церемоније свечаног дочека и обраћања јавности, генерали Диковић, Бартман и њихови сарадници одржали су састанак на коме су разговарали о могућностима за унапређење сарадње, као и о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету.

У наставку посете Републици Србији генерал Бартман ће разговарати и с министром одбране Александром Вулином, а састаће се и с командантом Копнене војске генерал-потпуковником Милосавом Симовићем у Нишу.

Такође, обићи ће заједничке активности верске службе Војске Србије и Националне гарде Охаја у касарни „Дедиње“, састаће се са представницима Управе за војног здравство Министарства одбране на Војномедицинској академији и обићи Војну болницу у Нишу. Посету Србији, генерал Бартман искористиће и да присуствује свечаној промоцији најмлађих официра Војске Србије која ће се тринаести пут за редом одржати на платоу испред Народне скупштине Републике Србије у суботу, 8. септембра у 10 часова.

Мирјана Крстовић, МЦ Одбрана

Повезане вести