Плакета Војске Србије магазину „Одбрана“

Понедељак, 25.1.2016 | Актуелности

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић доделио је Плакету Војске Србије магазину „Одбрана“ поводом десет година од изласка првог броја.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић уручио је на свечаности поводом Дана Медија центра „Одбрана“ Плакету ВС главном и одговорном уреднику магазина „Одбрана“ потпуковнику Владимиру Почучу. У октобру прошле године навршило се десет година од изласка првог броја магазина „Одбрана“.

На данашњој свечаности, одржаној у Дому Војске Србије у Београду, већ традиционално, уручене су Новинарска награда „Иван Марковић“ за извештавање о активностима Министарства одбране и Војске Србије у 2015. години, као и награде најуспешнијем спортисти и спортској екипи у Војсци Србије у претходној години. 

Жири за доделу Новинарске награде „Иван Марковић“, којим је председавао уредник и коментатор „Политике“ Љубодраг Стојадиновић, награду за извештавање о активностима Министарства одбране и Војске Србије у 2015. години доделио је Владимиру Баровићу, за репортажу „Чувари панонског мира“ објављену у „Новом магазину“.

За најуспешнијег спортисту Војске Србије у 2015. години жири је изабрао атлетичара, спринтера на 200 и 400 метара, кадета Стефана Вукадиновића, а награда за најбољу спортску екипу припала је екипи Тенковског биатлона која је у 2015. години освојила треће место у конкуренцији 16 екипа на међународном такмичењу у Русији. Жиријем је председавао потпуковник Драган Тодоров, начелник Одсека за војни спорт Војне академије.

Говорећи о значају информативне, галеријске и издавачке делатности у систему одбране, државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић истакао је да Медија центар „Одбрана“, као носилац тих функција, својим радом из дана у дан доприноси да се углед Министарства одбране и Војске Србије повећава.

— Та кућа и магазин „Одбрана“ баштине традицију листа „Ратник“ и то је потврда квалитета који постоји, а који се огледају у низу часописа и наслова које Медија центар „Одбрана“ издаје — поручио је државни секретар Ђорђевић.

Честитајући празник, начелник Управе за односе са јавношћу капетан бојног брода Петар Бошковић, истакао је да је циљ рада те установе афирмација актуелних процеса у систему одбране, а потреба успешности је податак да су Министарство одбране и Војска Србије институција од највећег поверења наших грађана већ низ година.

— Управа за односе са јавношћу одговорила је на више од 900 новинарских и других захтева, објављено је око 2.200 вести и саопштења, посећеност веб сајта Министарства одбране и осталих веб презентација Министарства одбране и Војске Србије у просеку је 8.650 дневно, званична Фејсбук страница има 185.000 посетилаца, а Твитер профил више од 4.000 пратилаца. Реализовали смо пет маркетиншких кампања, са 11 продуцентских кућа снимили филмове и рекламне спотове у војним објектима и полигонима — нагласио је капетан бојног брода Бошковић додајући да је током прошле године медијски испраћено 1.320 догађаја, Уметнички ансамбл „Станислав Бинички“ наступио је широм Србије 83 пута, а мутимедијална продукција „Застава филма“ креирала 16 документарних, наставних и промотивних филмова, 900 видео прилога и 2.200 информација из домена односа са јавношћу.

Директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица Карапанџин, говорећи о достигнућима те куће и о плановима за будућност, истакао је да је током године за нама, магазин „Одбрана“ из броја у број унапређивао разноврсност тема, да је галерије те куће посетило више од 80 хиљада људи, као и да је објављено више од 90 нових наслова.

— Захваљујући прегалаштву и ентузијазму припадника Медија центра „Одбрана“ и све већој креаторсој, а све мању сервисној улози ове установе, Дом Војске Србије, тврђава на позоришном тргу, симбол српске ратне славе и симбол одбрамбене моћи отаџбине, осим информисања, све више постаје и кућа војног етоса, културе, традиције и духовности, кућа широко отворених врата, како за припаднике Војске Србије, тако и за грађанство — управо са оном мисијом са којом је и зидана – нагласио је пуковник Карапанџин.

Данашња свечаност била је и прилика да државни секретар Ђорђевић, у име министра одбране, Медија центру „Одбрана“ уручи Војну спомен-медаљу за допринос систему одбране Републике Србије, коју је у име те куће примио директор пуковник Карапанџин.

Одлуком Колегијума директора Медија центра „Одбрана“, за најбољег сарадника Медија центра „Одбрана“ у 2015. години проглашен је проф. др Ненад Поповић.

Медија центар „Одбрана“ обележава 24. јануар у знак сећања на дан када је 1879. године у Србији изашао први број војног листа „Ратник”, чију традицију наставља магазин „Одбрана”.

Повезане вести