Промоција најмлађих подофицира Војске Србије

Петак, 13.10.2017 | Обука

У Центру за обуку и усавршавање подофицира у Панчеву је у прве подофицирске чинове промовисано 125 слушалаца 10. и 11. класе Основног курса за подофицире.

У Центру за обуку и усавршавање подофицира у панчевачкој касарни „Народни херој Стевица Јовановић“ одржана је војна свечаност на којој је у прве подофицирске чинове промовисано 125 слушалаца 10. и 11. класе, до јуче најбољих професионалних војника Војске Србије.

Свечаној промоцији присуствовали су министар одбране Александар Вулин са сарадницима, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић с члановима проширеног колегијума, главни подофицири из јединица Војске Србије, војнодипломатски представници у Републици Србији, представници Града Панчева и Јужнобанатског округа, многобројни грађани и родбина и пријатељи најмлађих водника.
 
Честитајући водницима први официрски чин, министар одбране Александар Вулин је рекао да Војска Србије јача своје оперативне способности, али да је у сржи сваке оперативне способности човек.
 
– Данас смо снажнији и јачи за нову класу подофицира, данас су наши подофицири ушли у своје прве подофицирске чинове и доказали да ће се процес повећања Војске Србије свакако наставити. Јачамо и материјалну и кадровску базу Војске Србије, већ смо почели да подижемо дневнице, обезбедили смо солидарну помоћ, очекујемо значајно повећање плата, које ће бити веће него што смо икада имали, изаћи ћемо са концептом масовне стамбене изградње за припаднике безбедносног сектора – рекао је министар Вулин и додао да Војска Србије не само да се наоружава него и побољшава материјални положај својих припадника.
 
– Снажна и задовољна војска је гарант наше самосталности, наше независности и нашег права да сами одлучујемо о себи. Оваква војска која јача, која је све бројнија и све боље наоружана, све задовољнија, војска је која гарантује да државно руководство може да самостално доноси своје одлуке и да те одлуке буду у интересу једино и искључиво Србије, истакао је министар одбране и додао да је политика војне неутралности и доношења сопствених одлука, политика коју ћемо наставити.
 
– Наш врховни командант Александар Вучић, Влада Републике Србије, сви они који у овој земљи одлучују о политичкој будућности Србије могу да буду сигурни да је Војска гарант мира, гарант стабилности али и сигуран фактор одвраћања и гарант да ће наше политичке одлуке бити поштоване и одлуке које се доносе у интересу овог народа бити спроведене.
 
Обраћајући се најмлађим подофицирима Војске Србије министар одбране Александар Вулин истакао је да је пред њима тежак задатак.
 
– Треба да будете бољи од успомене на 1300 каплара, бољи од успомене на Милунку Савић.  Али лак је задатак пред вама, да будете баш као они. А шта друго да будете ви који сте се определили за часни позив, ви који сте се определили да својој домовини служите животом, ви који сте се определили да својој домовини служите одрицањем, радом, самопрегором, самопоштовањем и поштовањем, ви, који сте се определили да својој држави служите својим животом, не можете да будете ништа друго него достојни и поносни, не можете да будете ништа друго него поносно сећање, баш онакво какво је било за 1300 каплара и Милунку Савић.
 
– Будите добри према онима који ће доћи код вас, будите онакви какви су били према вама, пуни поштовања, пуни љубави. Будите онакви какве су ваше старешине биле према вама, пренесите то на оне који долазе, свако од вас нека никад не заборави да је добио оно најдрагоценије оно најваљаније – добио је нечије дете.
 
Министар Вулин је рекао да је тежак посао пред младим подофицирима.

– Нема војске која не почива на вама, на вашој храбрости, упорности и стрпљењу, тврдоглавости, на жилавости. Нисте ви испод официра као што нисте ни изнад војника, једна сте војска и без сваког од вас нема војске а без војске нема Србије, а без Србије чему овај живот, без Србије чему би се радовала ваша и моја деца, чему би се радовали ми.
 
– Треба да се спремимо за онај дан, да одговоримо на питање на које су одговарали наши преци – има ли ишта вредније од слободе?  Нема!  Ниједна генерација у историји српског народа није дала погрешан одговор на то тешко и страшно питање. Када прођете прстима кроз косу своје деце, реците им да сте дали одговор какав једино српски војник и може да да – закључио је министар одбране Александар Вулин.
 
Најбољи полазници 10. и 11. класе Основног курса за подофицире су водници Иван Обрадовић и Драган Китић, други у рангу водници Никола Гвозденовић и Милош Марјановић, а трећи – водници Ненад Костић и Драган Иваниш.
 
Ручни сат најбољима у рангу уручио је министар одбране Александар Вулин, другима у рангу обе класе начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, а трећим најуспешнијим полазницима Основног курса за подофицире – главни подофицир Војске Србије заставник прве класе Милојко Милосављевић.
 
Обраћајући се присутнима, први у рангу, водник Драган Китић је, у име колега из обе класе, рекао да је за њима веома тежак и захтеван период али исто тако занимљив и узбудљив.
 
– Протеклих шест месеци на Основном курсу за подофицире, а пре тога на Лидерском курсу у Центру заједно смо пролазили кроз разне врсте селекција и кроз разне облике сложене обуке, чији резултат смо ми, 125 најмлађих подофицира Војске Србије, који стојимо пред вама, поносни на животни пут који смо изабрали, рекао је Китић и додао да је велика част бити подофицир Војске Србије спреман да да свој живот за отаџбину.
 
Захваљујући на подршци начелнику Генералштаба и свим командантима, главним подофицирима, командирима и искусним инструкторима, водник Китић је истакао да најмлађи подофицири жељно ишчекују да се јаве на своје прве подофицирске дужности, наоружани стеченим знањем спремни да се суоче са изазовним задацима који их очекују.
 
На крају свечаности, након дефилеа јединица, присутни су имали прилику да погледају приказ рада команде Друге армије за време Церске битке и обиђу тактичко-технички збор.

Повезане вести