Обележен Дан 250. Ракетне бригаде ПВО

Понедељак, 24.11.2008 | Култура и традиција

У команди и јединицама 250. ракетне бригаде ПВО свечано је обележен 24. новембар, дан када је 1962. године, основана прва ракетна јединица на простору Србије.

У команди и јединицама 250. ракетне бригаде ПВО свечано је обележен 24. новембар, дан када је 1962. године, основана прва ракетна јединица на простору Србије.

Свечаности на Бањици присуствовали су помоћник министра одбране за људске ресурсе др Бојан Димитријевић, заменик команданта Ваздухопловства и ПВО бригадни генерал Небојша Ђукановић, представници Министарства одбране и Војске Србије, Српске православне цркве, локалне самоуправе и борачких организација.

Подсећајући присутне на резултате постигнуте у протеклој години, командант бригаде пуковник др Миодраг Гордић истакао је да обука појединаца, посебно професионалног састава, за извршење наменских задатака, представља дугорочну обавезу свих у јединици и да је у том смислу прошле године реализовано неколико тактичких увежбавања, здружених тактичких вежби, контролних и тренажних гађања.

-Непрекидна обука појединаца и јединице, којом се оспособљавамо за што ефикасније обављање нашег најважнијег задатка, а то је одржавање слободног неба над Србијом и стална дежурства у систему протвваздухопловне одбране, представљају обавезе због којих ова јединица нема времена за предах. И сада док обележавамо Дан јединице, део нашег састава ангажован је на обезбеђењу административне линије према Косову и Метохији, а део, заједно са ловачком авијацијом и јединицом ВОЈИН, попут небеских стражара, извршава борбене задатке у очувању слободног неба. Непрекидним иновацијама и техничким унапређењима наших система, трошећи расположиве ресурсе рационално и ефикасно, посвећени смо непрекидном унапређивању укупних борбених способности јединице – рекао је пуковник Гордић.

Искуства и успеси 250. ракетне бригаде предочени су током године и њеним бројним гостима, представницима иностраних армија, међу којима су били начелници генералштабова кинеске и румунске армије и високи представници Националне гарде Охаја и војски Грчке, Данске, Аустрије и Словеније.

И ове године на споменик погинулим припадницима јединице у НАТО бомбардовању 1999. године, венце су положили чланови њихових породица и старешине 250. ракетне бригаде.

Поред тога, 250 припадника ове јединице обележило је свој празник и акцијом добровољног давања крви, која ће постати традиционална.

Поводом Дана 250. ракетне бригаде најбољим припадницима уручене су награде и признања.

Повезане вести