Помоћ Војске Србије у отклањању последица поплава у Словенији

Среда, 9.8.2023 | Актуелности
На основу одлуке врховног команданта Војске Србије и председника Републике, у Републику Словенију су упућени припадници Војске Србије ради учешћа у хуманитарној операцији спречавања, отклањања, ублажавања и санирања последица катастрофалних поплава које су задесиле ту земљу.

На пружању помоћи грађанима Словеније, ангажоваће се више од 50 припадника Војске Србије са два хеликоптера са опремом за медицинску евакуацију и транспорт, четири ауто-цистерне за воду, четири ауто-цистерне за гориво и уређајима за дезинфекцију.

Контингент Војске Србије ће, у складу са захтевима словеначких власти, бити ангажован на задацима ваздушног транспорта, снабдевања становништва водом и горивом, биолошке дезинфекције објеката и земљишта у угроженим подручјима, као и на извођењу инжињеријских радова на рашчишћавању комуникација од депонованог материјала. 

Припадници Војске Србије остаће у Словенији док год то ситуација на терену буде налагала. 
 
Испраћају дела снага Војске Србије које се превозе ваздушним путем данас је на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници присуствовао министар одбране Милош Вучевић.

Повезане вести