Генерали Јанићијевић и Херис обишли заједничку патролу у Копненој зони безбедности

Среда, 26.4.2017 | Актуелности

Заменик команданта ЗОК генерал-мајор Славољуб Јанићијевић и помоћник команданта НГ Охаја генерал-мајор Џон Херис обишли су данас припаднике ВС и КФОР-а ангажоване у патроли у Копненој зони безбедности.

Заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Славољуб Јанићијевић и помоћник команданта Националне гарде Охаја генерал-мајор Џон Херис обишли су данас припаднике Војске Србије и КФОР-а ангажоване у једновременој патроли у Копненој зони безбедности уз административну линију са Косовом и Метохијом.

Према речима генерала Хериса заједничке патроле указују на то колико је битно изградити поверење, а познато је да Охајо и Србија већ дуги низ година имају изузетно партнерство.

– Патроле дуж административне линије одржавају се, између осталог, како би биле уклоњене било какве криминалне радње и како би сарадња између КФОР-а и Војске Србије била подигнута на још виши ниво – рекао је генерал Херис.

Генерал Јанићијевић указао је на то да Војска Србије придаје изузетан значај сарадњи са међународним безбедносним снагама на простору Косова и Метохије, посебно са припадницима КФОР-а, и да је та сарадња веома значајна.

– Она је садржајна, одликују је поверење и унапређење у сваком погледу, пре свега опште безбедносне ситуације дуж административне линије, односно у зонама одговорности и међународних безбедносних снага и Војске Србије – изјавио је генерал Јанићијевић.

Данашња активност је, према речима заменика команданта Здружене оперативне команде, једна у низу облика сарадње између КФОР-а и Војске Србије и усмерена је пре свега на реализацију заједничке намере сагледавања безбедносних изазова који могу да се региструју у овом рејону.

– Кључни безбедносни изазов у овом делу свакако су илегалне активности , а оно што посебну претњу дуж административне линије представља за припаднике Војске Србије је бесправна сеча шума у којима учествују наоружана лица са простора Косова и Метохије –појаснио је генерал Јанићијевић.

Заједничке једновремене патроле Војске Србије и КФОР-а у Копненој зони безбедности реализују се од 2005. године. 

Повезане вести