Војници и кадети положили заклетву отаџбини

Петак, 22.9.2017 | Актуелности

У центрима за обуку Војске Србије данас су војници на одслужењу добровољног војног рока, кадети Војне академије и ВМА и слушаоци класе резервних официра положили заклетву отаџбини.

У центрима за обуку Војске Србије данас су војници који су на одслужење добровољног војног рока дошли почетком септембра, кадети Војне академије и ВМА и слушаоци класе резервних официра положили заклетву отаџбини.

У сомборској касарни „Аеродром“ у Првом центру за обуку свој завет Србији су заједно с војницима септембарске генерације дали и кадети 142. класе Војне академије. Свечаном чину полагања заклетве присуствовали су државни секретар Министарства одбране Александар Живковић, командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић, начелник Управе за логистику Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Жељко Нинковић, представници локалне самоуправе, СПЦ, Министарства унутрашњих послова и борачких организација, као и многобројна родбина и пријатељи кадета и војника.

Честитајући кадетима и војницима положену зеклетву у име министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба генерала Љубише Диковића, генерал Петровић је рекао да је одбрана отаџбине на овим просторима одувек представља свету дужност, право и част.

– Кроз бурне периоде историје нашег народа суштина заклетве имала је и имаће узвишену и племениту вредност. Држава смо славне историје, прошлости, поносних и храбрих људи, рекао је генерал Петровић.

Обраћајући се кадетима и војницима он је затражио од њих да чувају успомену на великане наше прошлости и буду поносни на то што су потомци славних предака који су у ратовима за слободу и част своје отаџбине показали како се бране слобода и независност.

– Будите поносни на своју земљу да би се она поносила вама. У трајно памћење наших народа урезано је много битака, бојева и ратова. Сваки од њих је прича за себе, прича о нама, нашем схватању слободе и живота и достојанственог облика људске егзистенције. Ми војници настављамо светлу традицију нашег народа и у исто време извршавајући часно додељене задатке, уливамо сигурност у миран живот свих грађана Србије. Ваш је задатак да успешно савладате обуку, да будете поуздани браниоци Србије и понос својим родитељима. Да бисте то постигли, потребно је много рада и зноја. Кроз процес обуке сазреваћете као људи, као војници и будући официри, постаћете део јединствених војних колектива, рекао је генерал Петровић.

Он је такође нагласио и обавезу старешина да још једну генерацију војника и кадета успешно и ефикасно васпитају на слободарским традицијама нашег народа и његове војске, али и на личном искуству професионализма и патриотизма стеченом кроз године каријере.

Генерал Петровић се обратио и родитељима кадета којима је захвалио што су Војсци Србије поверили највредније што имају.

– Будите уверени да ћемо предузети све што можемо да се ваши синови и кћери, а наши војници, у миру школују и одслуже свој војни рок часно и достојанствено. На нама старешинама је одговорност, брига и најважнији задатак да им сачувамо живот и здравље и истовремено их успешно оспособимо за браниоце отаџбине.

На крају, обраћајући се кадетима и војницима септембарске генерације генерал Петровић им је пожелео да свој војни рок одслуже часно и да никада не погазе дату заклетву, али и да никада не буду у прилици да стечена знања примењују у пракси.

У касарни Другог центра за обуку „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву заклетву су положили војници на служењу војног рока, кадети 142. класе Војне академије и 9. класе Медицинског факултета ВМА и слушаоци класе резервних официра генерације „септембар 2017“.

Свечаности су присуствовали заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић, представници СПЦ, МУП-а, родбина и пријатељи кадета, слушалаца и војника и бројни гости.

Свечаности полагања војничке заклетве у лесковачкој касарни „Војвода Петар Бојовић“, где је заклетву положило 130 војника, присуствовали су начелник Управе за оперативне послове Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Душко Жарковић, начелник штаба Команде за обуку бригадни генерал Дејан Јанковић, председници општина Власотинце и Бојник и представници општина Медвеђа, Лебане и Црна Трава, затим представници СПЦ, МУП-а, школа и других институција и организација те родитељи и пријатељи војника који су полагали заклетву.

Бригадни генерал Душко Жарковић је, честитајући војницима на положеној војничкој заклетви, истакао да је Војска Србије непоколебљиво посвећена јачању одбрамбених способности и извршавању свих задатака које јој је поверила Република Србија, неговању војничких традиција и чувању чврсте везе војске и народа. 

Повезане вести