Нове ротације наших мировњака у мисијама Европске уније

Среда, 21.3.2018 | Мултинационалне операције

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић разговарао је данас у касарни „Бањица 2“ у Београду с припадницима Војске Србије који ускоро одлазе у мировне операције Европске уније.

Пуковник Бранко Цимбаљевић биће ангажован на дужности шефа санитетске службе у Команди мисије Европске уније за обуку безбедносних снага Сомалије (EUTM Somalia) у Могадишу, док ће капетан корвете Оливер Марковић обављати  дужност штабног официра у команди снага Војне операције поморских снага Европске уније у Сомалији (EUNAVFOR ATALANTA), на италијанској фрегати „ИТС Марготини“.

Европска унија формирала је мисију за обуку безбедносних снага Сомалије ради подршке јачања прелазне федералне владе и институција Сомалије и отпочела ангажовање снага 10. априла 2010. године. Војска Србије отпочела је своје ангажовање у овој мисији у априлу 2012. године, а до сада је 55 припадника Војске Србије било на дужностима шефа санитетске службе мисије и медицинских тимова нивоа 1.

Војна операција поморских снага ЕУ у Сомалији „Аталанта“ успостављена је у децембру 2008. године. Мандат мисије је заштита бродова који плове у оквиру Светског програма за храну ради достављања помоћи Сомалији, спречавање пиратства и надгледање рибарења у близини обала Сомалије. Војска Србије учествује у овој операцији од априла 2012. године, са штабним официрима на бродовима у Индијском океану и у Оперативној команди у Нортвуду, а од децембра 2013. године и периодичним ангажовањем Аутономних тимова за заштиту бродова. 

Повезане вести