Oбележен Дан Војске Србије

Уторак, 23.4.2019 | Култура и традиција

У оквиру обележавања 23. априла – Дана Војске Србије на аеродрому Батајница одржана је војна свечаност којој је присуствовао командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Душко Жарковић са сарадницима.

Честитајући празник припадницима РВ и ПВО генерал Жарковић је подсетио да ове године прослављамо 204. годину од Другог српског устанка и постојања наше Војске.

– Поносни смо на резултате постигнуте у периоду између два празника, захваљујући пре свега пожртовању, залагању и професионализму наших припадника. Успели смо да реализујемо постављене задатке и тиме допринесемо безбедности Републике Србије и подизању угледа војне професије и Војске Србије. Бавити се војним позивом не може без љубави према отаџбини и оданости свом народу. Онај ко изабере да постане војник тај завређује посебно поштовање јер бити припадник Војске Србије значи служити општем добру и бити спреман на напоре и одрицања ради одбране и остваривања најплеменитијих вредности друштва и државних интереса, рекао је генерал Жарковић .
 
Према његовим речима, Војска Србије унапређује своје оперативне способности и увек је спремна да пружи максимум и успешно изврши све своје мисије и задатке као поуздан ослонац стабилности отаџбине.
 
– У периоду између два празника одговорним радом и професионалним односом постигли смо врло добре и одличне резултате уз очување безбедности и заштиту живота и здравља људи. Претходну годину обележиле су многобројне активности од којих истичем учешће у мисијама изградње и очувања мира у региону и свету, извођење националних и мултинационалних вежби, пре свега „Век победника 1918-2018.“, обезбеђење административне линије и контролу Копнене зоне безбедности, контролу и заштиту суверенитета ваздушног простора Републике Србије, модернизацију оперативних средстава наоружања и војне опреме, увођење у оперативну употребу авиона МиГ-29 и ЛАСТА, као и уговарање набавке вишенаменских хеликоптера Х-145М, Ми-17, Ми-35 и савремених ракетних система ПВО, рекао је генерал Жарковић и додао да је РВиПВО је увек давао пун допринос изградњи оперативних способности Војске.
 
Генерал Жарковић је истакао и да су припадници РВ и ПВО извршавали све постављене задатке, уз подизање способности пре свега за контролу и заштиту суверенитета ваздушног простора, као и ваздухопловну подршку копнених снага. Процес опремања савременим средствима наоружања и војне опреме ове и почетком идуће године уз подизање нивоа обуке значајно ће унапредити оперативне способности вида, нагласио је командант РВ и ПВО.

– Само професионалним односом према задацима и обавезама, непрекидним радом на унапређењу способности сваког појединца и јединице, квалитетним одржавањем борбених система, изградњом чврстих колектива, можемо ефикасно да одговоримо на све ризике и претње и да сачувамо част и достојанство српског војника, рекао је поред осталог командант РВ и ПВО генерал Жарковић.

На крају свечаности прочитане су наредбе о редовним и ванредним унапређењима и наградама којима је одато признање најзаслужнијим припадницима РВ и ПВО за несебично ангажовање и пожртвованост исказане у току протекле године. Посебан део свечаности био је тактичко-технички збор средстава и опреме која се користи у јединицама Ратног ваздухопловства и ПВО.
 
Војним свечаностима, Дан Војске Србије је обележен у свим командама, јединицама и установама Војске Србије, уз присуство пензионисаних припадника, представника локалних самоуправа, верских заједница, образовних и јавних предузећа, као и церемоније полагања венаца и цвећа на спомен-обележја погинулим припадницима Војске.
 
У касарни „Књаз Михаило“ у Нишу је поводoм Дана Војске Србије одржана свечаност за припаднике Копнене војске из Гарнизона Ниш, на којој су прочитане честитке и наредбе о унапређењима и додели стимулативних мера поводом Дана Војске Србије. Припадницима Копнене војске празник је честитао командант генерал-потпуковник Милосав Симовић.
 
На свечаности у Команди за обуку командант овог оперативног састава генерал-потпуковник Ђокица Петровић, уз честитке поводом Дана Војске Србије, истакао је да највећу вредност Команде за обуку представља људски потенцијал који краси висок професионализам, оспособљеност, стабилни међуљудски односи, солидарност и међусобно поштовање и уважавање.
 
Поводом Дана Војске Србије венац на спомен-комплексу „Други српски устанак“ у Такову положила је делегација Министарства одбране и Војске Србије коју је предводио заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић.
 
Министарство одбране и Војска Србије обележавају Дан Војске Србије – 23. април, у знак сећања на Други српски устанак подигнут истог датума, на Цвети, 1815. године у Такову. Тада је, на скупу виђенијих старешина, донета одлука о почетку Другог српског устанка за ослобођење Србије од отоманске власти.

Повезане вести