Обележен Дан 204. ваздухопловне бригаде

Петак, 1.12.2017 | Култура и традиција

На аеродрому „Батајница“ данас је свечано обележен 2. децембар - Дан 204. ваздухопловне бригаде и једанаеста годишњице од формирања те јединице Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

Свечаности су присуствовали заменик команданта РВ и ПВО бригадни генерал Сава Миленковић, припадници Министарства одбране и Војске Србије, локалне самоуправе, верских заједница, пензионисани припадници јединице, као и породице погинулих и преминулих припадника бригаде.
 
Подсећајући на историјат јединице, командант 204. ваздухопловне бригаде пуковник Жељко Билић, истакао је да су на застави славе те јединице записане и славне традиције 6. ловачког пука, хероја одбране Београда у априлском рату 1941. године.
 
- Шести пук се преселио у ратну историју али је био и остао надахнуће генерација српских ваздушних витезова, рекао је командант и додао да је јединица којом командује увек имала савремену ваздухопловну технику и високе борбене могућности, красила ју је висока стручна борбена оспособљеност, снажан колективни дух и несаломив борбени морал.
 
Пуковник Билић је истакао да смо након дужег времена сведоци опремања бригаде ловачким авионима, вишенаменским хеликоптерима новије генерације као и модернизације транспортних ваздухоплова, што ће свакако допринети успешној реализацији задатака и подизању оперативних способности јединице.
 
- И ове године смо извршили планирану обуку кадета Војне академије а обука младих колега омогућила нам је да у борбене јединице ваздухопловства упутимо нове пилоте. Уз велике напоре и пуно личног пожртвовања, одржана је исправност технике на нивоу који је омогућио да се не заустави обука, оствари планирани налет и реализују све планиране летачке активности - рекао је командант 204. ваздухопловне бригаде пуковник Билић и подсетио на све резултате које је јединица остварила у претходном периоду, у години коју је окарактерисао веома успешном.
 
Према његовим речима, основни циљ бригаде у наредном периоду биће очување суверенитета и контроле ваздушног простора Републике Србије, повећање квалитета и оствареног налета, уз максималну могућу одрживост исправности ваздухоплова, како би се учинио следећи искорак ка потпуном опоравку способности јединице.
 
На свечаности су награђени и похваљени најуспешнији припадници, традиционално су додељене захвалнице у знак сећања на мајора Зорана Радосављевића, и одата почаст погинулим и преминулим припадницима јединице полагањем венца на споменик "Нико није рекао нећу".

Дан 204. ваздухопловне бригаде обележава се 2. децембра у знак сећања на исти датум 1949. године, када је формиран 204. ловачки авијацијски пук. 

Повезане вести