Генерал Јанићијевић на састанку земаља чланица Процеса сарадње министара одбране Југоисточне Европе

Среда, 7.6.2017 | Обука

Заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Славољуб Јанићијевић учествовао је на састанку земаља чланица Процеса сарадње министара одбране Југоисточне Европе у Подгорици

Заменик команданта  Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Славољуб Јанићијевић учествовао је на састанку земаља чланица Процеса сарадње министара одбране Југоисточне Европе (SEDM) на нивоу заменика начелника генералштабова, одржаном данас у Подгорици.

На данашњем састанку учествовале су делегације 14 земаља-чланица иницијативе SEDM (Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Грчка, Грузија,Италија, Македонија, Румунија, Турска, Словенија, Србија, Украјина, Хрватска и Црна Гора), као и делегације међународних организацијa.

Посебно је истакнута посвећеност јачању војне сарадње у Југоисточној Европи и заједнички је оцењено да је потребно наставити са координисаним напорима и сарадњом међу државама Југоисточне Европе у циљу ефикасног одговора на претње стабилности, као што су тероризам, екстремизам, илегалне миграције и организовани криминал.

Генерал Јанићијевић је у свом обраћању истакао значај који Република Србија придаје регионалној сарадњи, учешћу Војске Србије на међународним вежбама и ангажовању у мултинационалним операцијама под окриљем Уједињених нација и Европске уније. Он је такође истакао опредељење Републике Србије за учешће у борбеној групи Европске уније „Хелброк“, коју предводи Република Грчка.
 
Процес сарадње министара одбране земаља Југоисточне Европе покренут је на састанку министара одбране у Тирани, у марту 1996. године, а Република Србија постала је чланица у октобру 2009. године. Основни циљ SEDM је унапређивање разумевања и интензивирање политичко-војне сарадње у региону, ради јачања безбедности у овом делу Европе.

Повезане вести