Обележена годишњица формирања Прве ескадриле НОВЈ

Среда, 23.4.2014 | Култура и традиција

Полагањем цвећа на Гробљу Комонвелта у Београду, јуче је обележена 70. годишњица од формирања Прве ескадриле НОВЈ. У име Музеја југословенског ратног ваздухопловства и Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије, цвеће на гробна места четворице пилота ексадриле НОВЈ положили су мајор Александар Андрић и Војислав Стојановић.

Полагањем цвећа на Гробљу Комонвелта у Београду, јуче је обележена 70. годишњица од формирања Прве ескадриле НОВЈ.

У име Музеја југословенског ратног ваздухопловства и Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије, цвеће на гробна места четворице пилота ексадриле НОВЈ положили су мајор Александар Андрић и Војислав Стојановић, у присуству представника Амбасаде Велике Британије, чланова удружења и поштовалаца ваздухопловства.

На Гробљу Комонвелта у Београду сахрањени су пилоти Фрањо Клуз, Никола Вемић, Јован Пешић и Луиђи Руди. У пригодном говору присутнима је описан њихов ратни пут као и историја ескадрила НОВЈ.

Прву ловачку ескадрилу формирали су, 22. априла 1944. године на аеродрому Бенина, припадници Прве ваздухопловне базе и групе ваздухопловаца Југословенског краљевског ваздухопловства, под окриљем Краљевског ваздухопловста Велике Британије (РАФ). Ескадрила је ушла у састав РАФ-а под називом „N 352 Yugoslav Squadron RAF“ и била је наоружана са 16 ловачких авиона типа „спитфајер V“.

Летачку, борбену и техничку обуку Прва ескадрила НОВЈ започела је 28. априла 1944. године на аеродрому Лете, близу Бенгазија. Поред теоријске наставе, сваки пилот је за време обуке летео око 100 часова на авионима „харвард“ и „спитфајер“. За остали састав ескадриле били су организовани механичарски, радио-телеграфски, шоферски и други курсеви.

Подршку борби партизанских јединица у Југославији ескадрила је давала извршавањем борбених задатака, почав од 18. августа 1944. године до краја рата, летовима са аеродрома  Кане (Италија), Вис и Земуник. Током ратних дејстава животе је изгубило 10 пилота.

По завршетку Другог светског рата Прва ловачка ескадрила НОВЈ била је ослонац развоју ваздухопловства послератне Југославије.

Повезане вести