Одржано такмичење у аматерској радиогониометрији

Уторак, 30.10.2018 | Актуелности

Традиционално такмичење у аматерској радиогониометрији под називом „Куп Радована Медића“ одржано је данас у истоименој касарни 224. центра за електронска дејства.

Традиционално такмичење у аматерској радиогониометрији под називом „Куп Радована Медића“ одржано је данас у истоименој касарни 224. центра за електронска дејства. Такмичење је отворио командант 224. центра пуковник Зоран Ненадовић и истакао да очекује да реафирмацијом радио-спорта, укључивањем млађих чланова радио-клубова обезбедимо стручан и оспособљен подмладак Војске Србије.

„Куп Радована Медића“ томе даје велики допринос, уз подршку бројних организација и радио-клубова широм Србије. Први пут на такмичењу учествовали су ученици Средње стручне војне школе, који су у екипном пласману освојили прво место. Друго место припало је радио клубу „Никола Тесла“ из Сомбора а треће батаљону војне полиције.

Центар за електронска дејства сваке године организује ово такмичење у знак сећања на свог припадника заставника Радована Медића, командира радио-гониометријског одељења, који је погинуо на радном задатку током првих минута НАТО агресије 24. марта 1999. године. За храбро извршавање задатака постхумно је одликован Орденом за заслуге у областима одбране и безбедности трећег степена.

Аматерска радио-гониометрија, позната под називом „лов на лисицу“, представља спој технике и спорта у ком екипе на непознатом терену треба да пронађу пет радио станица у што краћем периоду користећи радио-гониометар – уређај помоћу кога одређују правац из кога радио станица емитује сигнал.

Повезане вести