Prvi centar za obuku

Prvi centar za obuku je namenjen za izvođenje individualne obuke i unapređenje uslova za narastanje i razvijanje operativnih sposobnosti ratnih jedinica.

Nalazi se u garnizonu Sombor, u kasarni „Aerodrom“.

U sastavu Prvog centra su komanda, komandna četa, bataljon za obuku i logistička četa.

Komandant Centra je pukovnik Lazar Ostojić.

Zadaci Prvog centra


Zadaci Prvog centra za obuku jesu:

  • osnovna obuka vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka,
  • organizovanje i realicija kurseva za usavršavanje profesionalnog kadra,
  • sertifikacija obučenosti vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka.

Obuka u Prvom centru


U Centru se realizuje osnovna obuka vojnika svih specijalnosti u I fazi I perioda – perioda individualne obuke, prema jedinstvenom planu i programu osnovne obuke vojnika. Zbog ukazanih potreba, u Centru se realizuje i stručnospecijalistička obuka vojnika-strelaca (roda pešadije) u okviru II faze I perioda obuke.

Struktura obuke


  • Vojnostručna obuka (taktička obuka, vatrena obuka, Pravilo službe i strojeva obuka),
  • Fizička obuka i
  • Moral.

Faza osnovne obuke (I faza I perioda – perioda individualne obuke), traje 6 nedelja, odnosno 30 radnih dana ili 180 časova.

Osnovna obuka je jedinstvena za sve i za cilj ima stvaranje pouzdanog, fizički spremnog i motivisanog vojnika, koji poseduje kvalitete potrebne za borbu i osnovne veštine da bi preživeo na bojnom polju i funkcionisao kao član tima ili posade.

Tradicije Prvog centra


Prvi centar za obuku obeležava 13. novembar kao svoj praznik, spajajući dva značajna istorijska datuma: 13. novembar 2006. godine – Dan formiranja Centra i 13. novembar 1918. godine – datum kada je, nakon proboja Solunskog fronta i pobedonosnog pohoda srpske vojske, u Sombor ušla prethodnica – odred Vojske Kraljevine Srbije predvođen majorom Nikolom Ilićem Bajkom.

U znak poštovanja prema besmrtnim delima  poginulih junaka u proteklim otadzbinskim ratovima, 24. marta 2010. godine u kasarni „Aerodrom“ podignuto je i osveštano spomen-obeležje „Ponosno sećanje“.

Kontakt


Adresa: Centrala bb, 25 000 Sombor
Telefon: +381 (0) 25 438-899
Telefaks: +381 (0) 25 438-899
Mejl: 1.co@vs.rs

Povezane vesti