Naoružanje artiljerijsko-raketnih jedinica za PVD

Artiljerijsko-raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva su opremljene sredstvima za osmatranje, upravljanje vatrom i protivvazduhoplovna dejstva protiv svih sredstava za napad iz vazdušnog prostora.

Raketni sistem za PVD „FK-3“


Raketni sistem za PVD FK-3

Raketni sistem za PVD „FK-3“ namenjen je za protivvazduhoplovnu odbranu značajnih administrativno-političkih i privrednih objekata, snaga Vojske Srbije, rejona i pravaca na teritoriji od izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora.

Raketni sistem za PVD „FK-3“ uništava različite tipove aviona, helikoptera, bespilotnih letelica, krstarećih raketa i projektila zemlja-vazduh, u svim uslovima gađanja, koji lete brzinama do 1000 m/s, na visinama do 27 km i daljinama do 100 km.

Artiljerijsko-raketni sistem za PVD „pancir S1“Artiljerijsko-raketni sistem za PVD „pancir-S1“ namenjen je za protivvazduhoplovnu odbranu malorazmernih vojnih objekata (komandna mesta, jedinice za PVD srednjeg i velikog dometa, aerodromi, rejoni prikupljanja jedinica KoV, marševske kolone sredstava ratne tehnike, skladišta, remontni zavodi i dr.), administrativno-političkih i privrednih objekata, rejona i pravaca na teritoriji od izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora.

Artiljerijsko-raketni sistem za PVD „pancir-S1“ uništava širok spektar ciljeva (avione, helikoptere, krstareće rakete, bespilotne letelice, visokoprecizno oružje i vođene avio-bombe), koji lete brzinama do 1000 m/s, na visinama do 15 km i daljinama do 20 km. U pomoćnoj nameni može dejstvovati i po ciljevima na zemlji (vodi).

Raketni sistem PVO S-125M „neva M1T“
Raketni sistem za PVD S-125 „neva M1T“ namenjen je za protivvazduhoplovnu odbranu značajnih administrativno-političkih i privrednih objekata, snaga Vojske Srbije, rejona i pravaca na teritoriji od izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora.

Raketni sistem „neva M1T“ uništava ciljeve (avione, helikoptere, krstareće rakete i bespilotne letelice) koji lete brzinama do 700 m/s, na visinama do 18 km i daljinama do 25 km. U pomoćnoj nameni može dejstvovati i po ciljevima na zemlji (vodi).

Izvršena je delimična modernizacija sistema čime su unapređene taktičko-tehničke karakteristike koje doprinose kvalitetnijoj protivelektronskoj zaštiti.

Raketni sistem PVO 2K12 „kub-M2(SM)“
Raketni sistem za PVD 2K12 „kub-M2(SM)“ namenjen je za protivvazduhoplovnu odbranu značajnih administrativno-političkih i privrednih objekata, snaga Vojske Srbije, rejona i pravaca na teritoriji od izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora.
 
Raketni sistem „kub-M2(SM)“ uništava ciljeve (avione, helikoptere, krstareće rakete i bespilotne letelice) koji lete brzinama do 600 m/s, na visinama do 14 km i daljinama do 24 km. Sistem odlikuje visoka mobilnost.

Izvršena je delimična modernizacija sistema čime su unapređene taktičko-tehničke karakteristike koje doprinose automatizaciji procesa izvršnog komandovanja, poboljšanju otkrivanja i zahvata ciljeva i kvalitetnijoj protivelektronskoj zaštiti.

Samohodno lansirno oruđe SLO S-10M


Samohodno lansirno oruđe SLO S-10M

Samohodno lansirno oruđe SLO S-10M namenjeno je za uništavanje ciljeva u vazdušnom prostoru.

U Vojsci Srbije, u sistemu „strela 10M“ koriste se samohodna lansirna oruđa 9A34 i vozila 9A35 sa pasivnim radio-pelengatorom cilja. Obe varijante lansera umesto kontejnera sa raketama 9M37M mogu da koriste rakete raketnog sistema „strela 1M“.

Raketni sistem PVD „strela 1M“


Raketni sistem PVD „strela 1M“

Raketni sistem za protivvazduhoplovna dejstva „strela 1M“ namenjen je za uništavanje ciljeva u vazdušnom prostoru

U naoružanju artiljerijsko-raketnih diviziona za PVD brigada Kopnene vojske su baterije raketnog sistema PVD 9P31M „strela 1M“. Glavni deo tehnike u bateriji čine šest samohodnih lansirnih oruđa sa po četiri rakete na lansirnom mehanizmu i komandno vozilo.

Protivavionski top 40 mm L/70 „bofors“ 


Protivavionski top 40 mm L/70 „bofors“

Protivavionski top 40 mm L/70 „bofors“ koristi se za odbranu jedinica Kopnene vojske, aerodroma, komandnih mesta, važnih objekata infrastrukture od dejstva niskoletećih vazduhoplova i krstarećih raketa. Iz njega se, ako je potrebno, mogu gađati i ciljevi na zemlji i vodi.

Divizioni za protivvazduhoplovna dejstva su opremljeni oruđima kalibra 40 mm L/70, lasersko-računarskom grupom „bofi“ i osmatračko-akvizicijskim radarom M85 „žirafa“ (Ericsson Giraffe M75 na domaćem kamionu FAP 2026 BDS/A). Oruđa i elektronika su švedskog porekla.