Naoružanje artiljerijsko-raketnih jedinica za PVD

Artiljerijsko-raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva su opremljene sredstvima za osmatranje, upravljanje vatrom i protivvazduhoplovna dejstva protiv svih sredstava za napad iz vazdušnog prostora.


Artiljerijsko-raketni sistem za PVD „pancir S1“


Artiljerijsko-raketni sistem za PVD pancir S1

Artiljerijsko-raketni sistem za PVD „pancir S1“ namenjen je za protivvazdušnu odbranu značajnih političko-administrativnih, industrijskih i vojnih objekata od dejstva i izviđanja iz vazdušnog prostora, te zaštitu jedinica i sredstava ratne tehnike na maršu.

Artiljerijsko-raketni sistem za PVD „pancir S1“ omogućava uništenje aviona, borbenih helikoptera, krstarećih raketa, visokopreciznog oružja, upravljanih avio-bombi i bespilotnih letelica u svim uslovima gađanja. Može gađati široki spekatar ciljeva, efektivne radarske površine veće od 0,03 m2, brzine leta do 1000 m/s sa verovatnoćom 0,8 do 0,9, uključujući i u uslovima masovnih naleta u uslovima aktivnih i pasivnih smetnji.


Raketni sistem PVO S-125M „neva“


Raketni sistem PVO S-125M „neva“

Raketni sistem PVO S-125M „neva“ namenjen je za uništavanje ciljeva u vazdušnom prostoru koji lete na malim i srednjim visinama i uništavanje ciljeva na zemlji i vodi koji se mogu radarski osmatrati.

Raketnim sistemom „neva“ moguće je uništavati ciljeve u odlasku i dolasku na daljini do 25 km i na visini do 18 km. Maksimalna brzina rakete je oko 700 m/s.
 
Izvršena je delimična modernizacija raketnog sistema „neva“ — s ciljem poboljšanja tehničkih karakteristika sistema — kojom je postignut viši novo efikasnosti, bolja zaštita borbenih posluga i ušteda resursa.

Raketni sistem PVO 2K12 „kub“


Raketni sistem PVO 2K12 „kub“

Raketni sistem PVO 2K12 „kub“ namenjen je za uništavanje ciljeva u vazdušnom prostoru koji lete na malim i srednjim visinama. 

Raketnim sistemom „kub“ moguće je uništavati ciljeve u odlasku i dolasku na daljini do 24 km i na visini do 14 km. Maksimalna brzina rakete je oko 930 m/s.

Sistem odlikuje visoka mobilnost i mogućnost centralizovanog komandovanja i upravljanja vatrom na nivou diviziona.

U toku je modernizacija raketnog sistema „kub“, kojom će se postići viši nivo efikasnosti, bolja zaštita borbenih posluge i ušteda resursa.

Samohodno lansirno oruđe SLO S-10M


Samohodno lansirno oruđe SLO S-10M

Samohodno lansirno oruđe SLO S-10M namenjeno je za uništavanje ciljeva u vazdušnom prostoru.

U Vojsci Srbije, u sistemu „strela 10M“ koriste se samohodna lansirna oruđa 9A34 i vozila 9A35 sa pasivnim radio-pelengatorom cilja. Obe varijante lansera umesto kontejnera sa raketama 9M37M mogu da koriste rakete raketnog sistema „strela 1M“.

Raketni sistem PVD „strela 1M“


Raketni sistem PVD „strela 1M“

Raketni sistem za protivvazduhoplovna dejstva „strela 1M“ namenjen je za uništavanje ciljeva u vazdušnom prostoru

U naoružanju artiljerijsko-raketnih diviziona za PVD brigada Kopnene vojske su baterije raketnog sistema PVD 9P31M „strela 1M“. Glavni deo tehnike u bateriji čine šest samohodnih lansirnih oruđa sa po četiri rakete na lansirnom mehanizmu i komandno vozilo.

Protivavionski top 40 mm L/70 „bofors“ 


Protivavionski top 40 mm L/70 „bofors“

Protivavionski top 40 mm L/70 „bofors“ koristi se za odbranu jedinica Kopnene vojske, aerodroma, komandnih mesta, važnih objekata infrastrukture od dejstva niskoletećih vazduhoplova i krstarećih raketa. Iz njega se, ako je potrebno, mogu gađati i ciljevi na zemlji i vodi.

Divizioni za protivvazduhoplovna dejstva su opremljeni oruđima kalibra 40 mm L/70, lasersko-računarskom grupom „bofi“ i osmatračko-akvizicijskim radarom M85 „žirafa“ (Ericsson Giraffe M75 na domaćem kamionu FAP 2026 BDS/A). Oruđa i elektronika su švedskog porekla.