Naoružanje oklopnih jedinica

Oklopne jedinice su opremljene najmoćnijim i najkorisnijim sistemima Kopnene vojske (tenkovima i borbenim vozilima pešadije) što im obezbeđuje vodeću ulogu i značaj u izvođenju I i II misije Vojske Srbije.

Tenk M-84


Tenk M-84

Tenk M-84 je borbeno gusenično vozilo namenjeno za uništavanje protivničkih borbenih vozila, žive sile i drugih borbenih sredstava

Tenk M-84 predstavlja prvu modernizaciju sprovedenu na poznatom ruskom tenku T-72M. Tokom osvajanja licencne proizvodnje, preduzete su obimne izmene originalnog projekta, prvenstveno u elektronici. Ugrađeni su domaći sistem za upravljanje vatrom sa digitalnim računarom, žiro-stabilizacijom i novim nišanskim spravama sa pojačivačem slike druge generacije. Tenkovi M-84 nulte serije izrađeni su 1984. godine. Na tenkovima M-84A proizvedenim od 1988. do 1991. godine ugrađeni su jači motori V-46-6TK snage 735 kW i primenjena su poboljšanja oklopne zaštite preuzeta sa tenka T-72M1.

Oklopno borbeno vozilo točkaš lazar 3


OBVT lazar 3

Oklopno borbeno vozilo točkaš „lazar 3“ proizvod je domaće odbrambene industrije. Karakteriše ga formula pogona 8x8 gde su sve osovine pogonske a prve dve upravljačke, a obuhvata vrlo moderan pristup oklopne zaštite, pokretljivosti, vatrene moći i mogućnosti dugotrajne borbe u sukobima različitog intenziteta. OBVT „Lazar 3“ poseduje visokosofisticiranu modularnu balističku zaštitu, a broj članova posade zavisi od misije i naoružanja kojim je vozilo opremljeno.

Vozilo može biti opremljeno različitim vrstama naoružanja, počev od daljinski upravljane borbene stanice sa mitraljezom 12.7 mm M-15 do kupole sa topom 30 mm. Vozilo poseduje puškarnice zaštićene balističkim staklom, koje omogućavaju da vojnici koji se voze unutar vozila budu u mogućnosti da uz pomoć streljačkog naouružanja reaguju na potencijalne pretnje i pomognu vizuelnim uočavanjem. 

Borbeno vozilo pešadije BVP M-80


Borbeno vozilo pešadije BVP M-80

Borbeno vozilo pešadije M80 je borbeno gusenično vozilo koje služi za uništavanje protivničke žive sile, oklopnih i drugih borbenih sredstava na zemlji i ciljeva u vazdušnom prostoru.

Mehanizovani bataljoni opremljeni su borbenim vozilima pešadije (BVP) M80A koji su izrađenih u fabrici FAMOS u Hrasnici. Pokretljivost pešadije zasniva se na visokoj prohodnosti vozila, koja mogu da prelaze vodene prepreke ploveći pomoću guseničnih lanaca. BVP može da dejstvuje osnovnim naoružanjem u obrtnoj kupoli i ličnim naoružanjem ukrcanog pešadijskog odeljenja kroz osam otvora na telu vozila.

Oklopni transporter BTR-50PK/PU


Oklopni transporter BTR-50

Oklopni transporter BTR-50PK/PU je gusenično oklopno vozilo namenjeno za komandovanje u višim oklopnim i drugim jedinicama Vojske Srbije.

Oklopni transporteri BTR-50PK i PU su komandna vozila u tenkovskim i mehanizovanim bataljonima. Porodica  oklopnih transportera BTR-50 nastala je na bazi šasije plivajućeg tenka PT-76. 

Od 1958. godine u naoružanje SSSR-a uvedeni su oklopni transporteri BTR-50PK, namenjeni za prevoz voda od 20 pešadinaca i dva člana posade. U isto vreme pojavila su se komandna vozila BTR-50PU, koja su se u odnosu na osnovni model razlikovala po unutrašnjem uređenju prilagođenom za smeštaj do deset članova posade i sa prostorom za do pet radio-uređaja. 

U BTR-50PK ulazi se kroz četiri otvora na krovu tela oklopnog transportera, a u BTR-50PU kroz jedan veliki otvor, takođe na krovu tela. Lako uočljiva razlika između dva vozila je polukružna kupola sa tri periskopa, koja se na BTR-50PK nalazi na levoj strani prednjeg dela tela, dok BTR-50PU ima dve kupole.

Oklopni izviđački automobil BRDM-2MS


BRDM 2MS
Oklopni izviđački automobil BRDM-2MS predstavlja modernizovanu verziju poznatog oklopnog izviđačkog automobila uvedenu u upotrebu u jedinice Vojske Srbije 2019. godine. Iako izgledom podseća na svog prethodnika, posredi je potpuno modernizovano i osavremenjeno sredstvo. Osim novog dizel-motora, na vozilu BRDM-2MS je izvršena i dodatna balistička zaštita, na nivou 3A.

Naoružan je mitraljezima 14,5 mm KPVT i 7,62 mm PKT. Sistem upravljanja vatrom je potpuno nov i postoje dve nišansko-osmatračke sprave i zbog žirostabilisanosti vozila iz njega može da se gađa iz pokreta za razliku od prethodne verzije. Vozilo poseduje i televizijske kamere koje članovima posade omogućavaju osmatranje u vidnom delu dana, za vreme padavina i u sumraku.

Tenk za izvlačenje M-84 ABI


Tenk za izvlačenje M-84 ABI

Tenk  za  izvlačenje M-84 ABI je namenjen za evakuaciju (izvlačenje i vuča) neispravnih i zaglibljenih tenkova i drugih borbenih vozila, vršenje zemljanih radova pomoću buldozera, podizanje tereta pri montažnim i demontažnim radovima, brzu opravku vozila, opravku oklopnog tela tenkova, dopremu težih rezervnih delova, kao i za pružanje prve pomoći i evakuaciju ranjenika.

Tenk za izvlačenje je opremljen standardnim i specijalnim alatima i priborima i uređajima za elektrolučno zavarivanje i gasno zavarivanje i rezanje.

Oklopni izviđački automobil BRDM-2 


Oklopni izviđački automobil BRDM-2

Oklopni izviđački automobil BRDM-2 je oklopno izviđačko vozilo namenjeno za izviđanje i osmatranje u mestu i pokretu.

Glavni adut BRDM-2 predstavlja teški mitraljez sa metkom kalibra 14,5 mm. Taj metak nastao je u Drugom svetskom ratu namenski za uništavanje tenkova iz protivtenkovskih pušaka. 

Osim osnovne varijante BRDM-2, u Vojsci Srbije se identična šasija koristi kao platforma za raketni sistem PVO „strela 1M“. 

Borbeno oklopno vozilo POLO M-83


Borbeno oklopno vozilo POLO M-83

Borbeno oklopno vozilo POLO M-83 namenjeno je za uništavanje oklopnih i drugih borbenih sredstava na zemlji i neprijateljske žive sile.

Mehanizovana pešadija ima po dva lansera raketa „maljutka“ na borbenim vozilima pešadije M80A. Borbena vozila porodice iskorišćena su kao platforma za protivoklopni lanser M83 (BOV-1) koji ima turelu sa šest raketa.

Po licenci nabavljenoj u bivšem SSSR-u, u fabrici „Krušik“ u Valjevu proizvodi se protivoklopna raketa „maljutka“ u dve osnovne varijante — sa ručnim vođenjem i sa poluautomatskim vođenjem.