General Mojsilović: KFOR hitno da zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji

Petak, 23.6.2023 | Aktivnosti NGŠ

Vojska Srbije spremna je da u potpunosti izvrši svako naređenje vrhovnog komandanta


Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u današnjem obraćanju javnosti da je od komandanta KFOR-a zahtevao da preduzme hitne mere u zaštiti srpskog naroda i prava na njegov opstanak u našoj južnoj pokrajini. General Mojsilović je istakao da je Vojska Srbije spremna da u potpunosti izvrši svako naređenje vrhovnog komandanta u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Poveljom Ujedinjenih nacija.

— Srpski narod na Kosovu i Metohiji izložen je strašnom pogromu od strane prištinskog režima Aljbina Kurtija. Srbi su svakodnevno meta Aljbina Kurtija, njihova jedina krivica je u tome što imaju srpska imena, srpska prezimena i verovatno što ne žele da napuste svoje ognjište. Teror koji provodi Kurtijev režim više ni fizički ne može da se podnese — naglasio je načelnik Generalštaba.

On je rekao da je u skladu sa svim činjenicama, a i zbog korektne i profesionalne saradnje, obavestio komandanta KFOR-a da Vojska Srbije sa velikom zebnjom prati događaje i zahteva preduzimanje hitnih mera u zaštiti srpskog naroda i prava na njegov opstanak.

— Ovo je naša molba jedinicama KFOR-a, celom KFOR-u i drugim međunarodnim bezbednosnim institucijama na Kosovu i Metohiji — naglasio je general Mojsilović.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije je ispunjavala i ispunjava sve svoje međunarodne pravne obaveze koje proizilaze iz Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, Vojno-tehničkog sporazuma i svih privremenih procedura za rad i režim rada duž administrativne linije, ali je, kako je naveo, danas jasno da međunarodna zajednica ne ispunjava svoje.

— Vojska Srbije u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Poveljom Ujedinjenih nacija, ukoliko dobije naređenje od vrhovnog komandanta, sve svoje zadatke u odnosu na ukupnu bezbednosnu krizu izvršiće u potpunosti. Živela Srbija! — poručio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Povezane vesti