Obuka profesionalnog sastava

Petak, 7.6.2024 | Obuka
Na poligonima Vojske Srbije u Nišu i okolini u toku je realizacija obuke vojnika i starešina roda oklopnih jedinica za rad na tenku T-72MS. 

Obuku pohađaju pripadnici tenkovskih bataljona iz brigada kopnene vojske, čije je osnovno borbeno sredstvo tenk M-84, a krajnji cilj je da tenkisti Vojske Srbije budu osposobljeni za borbenu upotrebu oba tipa tenka.

Trenutno se realizuje prva faza obuke, u kojoj se tenkisti upoznaju sa osnovnim razlikama između glavnog borbenog tenka M-84, za koji su obučeni i na kome obavljaju dužnosti, i tenkova T-72MS.

Akcenat je na osposobljavanju nišandzija i komandira, koji moraju da ovladaju savremenim nišanskim spravama i drugim modernim podsistemima na tenku i obuče se za efikasnu upotrebu naoružanja i njegovo održavanje.

Imajući u vidu da je reč o iskusnom i izuzetno obučenom profesionalnom sastavu, period prilagođavanja i usvajanja novih znanja je znatno kraći a ostvareni rezultati na obuci su daleko bolji. 

U narednim fazama obuke, tenkisti će realizovati taktička uvežbavanja i bojeva gađanja iz naoružanja tenka T-72MS i biti u prilici da u praksi provere svoja znanja i veštine u integraciji vatre i manevra na ovom složenom borbenom sredstvu.

Povezane vesti