Dan 63. padobranske brigade i vojnih padobranaca

Subota, 14.10.2023 | Kultura i tradicija
Vojna svečanost povodom Dana 63. padobranske brigade i Dana vojnih padobranaca održana je danas na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu.

Pred svečanim strojem pripadnika jedinice, pročitane su čestitke, sumirani su rezultati rada u prethodnom periodu i najistaknutijim pojedincima uručene nagrade i pohvale.  

U osvrtu na godinu za nama istaknuto je da su padobranci 63. padobranske brigade uspešno realizovali sve dodeljene zadatke, pokazavši pritom vrhunsku obučenost, visok moral, posvećenost i profesionalizam, i time potvrdili da ova brigada s pravom uživa status elitne jedinice Vojske Srbije.

Svečanost je završena polaganjem venaca kraj spomen-obeležja  poginulim pripadnicima brigade i skokom padobranaca koji su nosili zastave Republike Srbije, Vojske Srbije i 63. padobranske brigade.

Skupu su prisustvovali predstavnici Generalštaba i jedinica Vojske Srbije, raniji komandanti brigade, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, organa lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, udruženja veterana i institucija sa kojima jedinica sarađuje.

Pripadnici 63. padobranske brigade obeležili su danas i krsnu slavu — Pokrov Presvete Bogorodice, koja se u ovoj jedinici proslavlja od 2002. godine.

Dan 63. padobranske brigade i Dan vojnih padobranaca se obeležavaju u spomen na 14. oktobar 1944. godine, kada je u vojnoj bazi kraj Barija u Italiji formiran Prvi padobranski bataljon Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. 

Povezane vesti