Prijem povodom vojnih praznika

Utorak, 8.11.2016 | Kultura i tradicija

Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić primio je danas delegacije roda jedinica za elektronska dejstava i verske, finansijske i građevinske službe povodom praznika ovih službi i roda.

Delegaciju jedinica za elektronska dejstva predvodio je pukovnik Danilo Đekić, delegacije finansijske i verske službe – pukovnici Miloš Miletić i Saša Milutinović, dok je na čelu građevinaca bio potpukovnik Zoran Pavlović. 

Dan jedinica za elektronska dejstva slavi se 11. novembra u spomen na dan kada je 1946. godine u Nišu formirana prva jedinica za radio-izviđanje i protivelektronska dejstva. 

Dan finansijske službe slavi se 8. novembra u spomen na dan kada je 1944. godine formirano Finansijsko odeljenje pri Povereništvu narodne odbrane, koje je postalo rukovodeći organ finansijske službe za celu NOVJ.

Dan građevinske službe slavi se 8. novembra, kada i Međunarodni dan urbanizma, koji je Republika Srbija zvanično prihvatila kao Dan urbanizma.

Dan verske službe slavi se 12. novembra u spomen na dana kada je 1839. godine prvi put definisano vršenje verske službe u vojsci, donošenjem Vojnog zakona u Vojsci Kneževine Srbije.

Povezane vesti