Obuka na samohodnim aritiljerijskim sistemima

Petak, 3.3.2023 | Obuka
U artiljerijskim divizionima brigada kopnene vojske naoružanim samohodnim haubicama 122 mm 2S1 „gvozdika“ započeo je novi ciklus redovnog osposobljavanja profesionalnog sastava.

Obuka se realizuje na poligonima u kasarnama i vežbalištima Vojske Srbije, a cilj je održavanje i unapređenje osposobljenosti za realizaciju taktičkih borbenih radnji i pružanje vatrene podrške manevarskim jedinicama Kopnene vojske.

Posluge haubica u ovoj fazi obuke težišno uvežbavaju taktičke radnje na maršu, posedanje i promenu vatrenog položaja, kao i ostvarivanje i korekturu artiljerijske vatre. Na taj način vojnici i starešine osvežavaju stečena znanja o taktici upotrebe jedinice, a novoprimljeni vojnici dostižu zahtevani nivo taktičke obučenosti, kako bi mogli uspešno da savladaju složenije oblike obuke.

Ovaj ciklus obučavanja biće zaokružen realizacijom taktičke vežbe sa bojevim gađanjem, kada će se u praksi proveriti osposobljenost posluga za realizaciju namenskih zadataka.

Samohodna haubica 122 mm 2S1 „gvozdika“ je namenjena za uništavanje i neutralisanje žive sile i artiljerijskih oruđa neprijatelja, rušenje otpornih tačaka, žičanih i drugih prepreka, pravljenje prolaza u minskim poljima i osvetljavanje i zadimljavanje bojišta, i kao takva ima izuzetan značaj u izvođenju napadnih i odbrambenih operacija Vojske Srbije.
Ključne reči

Povezane vesti