Dan Vojske Srbije

Utorak, 23.4.2024 | Kultura i tradicija
U komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije danas je, prigodnim skupovima, postrojavanjem jedinica i polaganjem venaca, obeležen Dan Vojske Srbije — 23. april, u spomen na dan kada je na Cveti 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak.

Centralni događaj povodom najvećeg vojnog praznika bio je skup u Generalštabu Vojske Srbije, na kojem su sumirani rezultati rada Vojske Srbije u prethodnoj godini i uručene nagrade i priznanja najistaknutijim pojedincima.  

Skupu, čiji je domaćin bio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, prisustvovao je ministar odbrane Miloš Vučević.

General Mojsilović je, u svom obraćanju, istakao da je u godini za nama napravljen značajan iskorak u izgradnji sposobnosti Vojske Srbije i izrazio uverenje da ćemo, oslonjeni na sopstvene snage i uz čvrstu podršku državnog rukovodstva, nastaviti putem ubrzanog jačanja i razvoja u svim segmentima.

— Vojska Srbije je danas posebno organizovana, obučena i opremljena da u izvršavanju svojih borbenih i neborbenih zadataka koji su utvrđeni Strategijom odbrane i vojnom doktrinom može sa uspehom da se suprotstavi savremenim bezbednosnim rizicima i pretnjama — zaključio je general Mojsilović.

Za izuzetan doprinos u  razvoju sposobnosti Vojske Srbije, načelnik Generalštaba je ovom prilikom ministru odbrane Milošu Vučeviću uručio Zlatnu plaketu Vojske Srbije.

Skupu su prisustvovali članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, oficiri, podoficiri i civilna lica na službi u Generalštabu Vojske Srbije i druge visoke zvanice.

Povezane vesti