Obuka pripadnika 63. padobranske brigade u vazdušnom tunelu

Utorak, 12.9.2023 | Obuka
Pripadnici 63. padobranske brigade koji prolaze napredne oblike obučavanja za vojne padobrance boravili su prethodne nedelje u Pragu na obuci u vazdušnom tunelu.

Ova vrsta obučavanja se realizuje po drugi put u Češkoj, a njen značaj ogleda se u bezbednosti, uštedi materijalnih resursa i skraćivanju vremena za realizaciju više padobranske obuke, koja za cilj ima osposobljavanje padobranaca za vršenje skokova na slobodno dejstvo, specijalnim padobranom tipa krilo, sa naoružanjem i opremom i na terene malih dimenzija.

Težište je bilo na savlađivanju elemenata slobodnog pada i osposobljavanju za padobranske skokove sa torbama za teret, odnosno naoružanje i vojnu opremu. Svaki od padobranaca Vojske Srbije je u vazdušnom tunelu proveo vreme ekvivalentno slobodnom padu ostvarenom prilikom izvršenja oko 50 trenažnih skokova iz vazduhoplova sa visine od 4000 metara. 

Znanja i veštine kojima su pripadnici 63. padobranske brigade ovladali u vazdušnom tunelu i iskustva koja su razmenili sa kolegama iz Češke Republike biće od velike koristi u daljem radu prilikom izvođenja padobranskih skokova i obuke mlađih padobranaca.

Povezane vesti