Primopredaja višenamenskih vozila u TRZ „Čačak“

Utorak, 28.5.2013 | Aktuelnosti

Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovali su danas primopredaji višenamenskih vozila HMMWV u TRZ „Čačak“, koje je Vojsci Srbije donirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država.

Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovali su danas primopredaji višenamenskih vozila HMMWV u TRZ „Čačak“, koje je Vojsci Srbije donirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država.

Primopredaji su prisustvovali i ambasador SAD Majkl Kirbi, direktor TRZ „Čačak“ pukovnik Goran Marjanović, kao i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Zahvaljujući Vladi SAD na donaciji ukupne vrednosti 850 hiljada dolara, ministar Vučić je podsetio da je uz današnja četiri, tokom prošle godine dobijeno i 18 vozila tog tipa.

- Pripremamo vozila za centar za obuku u bazi „Jug“ i za učešće u mirovnim operacijama. Srbija na taj način podiže i svoj ugled i ugled naše armije u svetu. Reč je o programu koji vodi Stejt dipartment, a ide preko Pentagona i nadamo se da će i ubuduće izdvajati donacije za Srbiju koje izdvaja za sve prijateljske zemlje – istakao je ministar Vučić izražavajući uverenje da će to biti dodatan impuls regionalnom centru bazi „Jug“ jer se očekuje da to bude veliki i važan centar ne samo za obuku srpske vojske, već da će imati i regionalnu i međunarodnu dimenziju.

Prema njegovim rečima, u tom centru, sa ovim vozilima može da se postigne najviši nivo obučenosti, ukazavši da Srbija želi da bude, i ona i jeste pouzdan partner danas svima u svetu.

-Srbija drži do svojih obaveza i ona nikoga ne obmanjuje niti će to činiti. Srbija će imati snažnu vojsku koja će biti garant i mira i stabilnosti i u regionu i u ovom delu Evrope – zaključio je ministar Vučić.

Govoreći o značaju današnjeg susreta, ambasador Kirbi je izrazio zadovoljstvo jer je u prilici da razgovara sa ministrom Vučićem ali i da poseti TRZ „Čačak“.

- Ponosni smo na saradnju koju imamo sa Ministarstvom odbrane i na ovu donaciju, međutim, još mnogo toga se dešava na planu saradnje naših zemalja – ističući da su tokom današnjeg obilaska videli brojna borbena vozila ofarbana u belo što je znak da Srbija želi da nastavi da učestvuje u brojnim misijama pod okriljem UN.

On je dodao da je Vladi SAD jako drago da vidi da Srbija stremi tome da doprinosi stabilnosti i miru u svetu i regionu time što će učestvovati u tim misijama.

Ambasador je, takođe, istakao da se raduje nastavku saradnje sa Ministarstvom odbrane na razvoju kapaciteta baze „Jug“ za koji se nadaju da će postati regionalni centar za obuku.

Povezane vesti