Završeno takmičenje jedinica vojne policije

Četvrtak, 14.9.2023 | Iz jedinica
Godišnje takmičenje jedinica vojne policije Vojske Srbije završeno je danas ceremonijom svečanog zatvaranja u kasarni „Ribnica“ u Kraljevu i dodelom pehara i medalja najuspešnijim ekipama i takmičarima. 

Završnoj fazi nadmetanja — ekipnoj trci na 10 kilometara sa prirodnim i veštačkim preprekama na poligonu „Beranovac“ i svečanom proglašenju pobednika prisustvovao je ministar odbrane Miloš Vučević. 

Najbolja u ekipnom plasmanu, u konkurenciji šest timova iz Vojske Srbije i tri iz Ministarstva unutrašnjih poslova, bila je ekipa Bataljona za specijalne operacije “Sokolovi” iz 72. brigade za specijalne operacije, drugoplasirana je bila ekipa Odreda Vojne policije specijalne namene “Kobre”, dok je treće mesto pripalo ekipi Žandarmerije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kada je reč o ostalim rezultatima takmičenja, titulu najboljeg strelca u prvoj fazi nadmetanja “Gađanje” poneo je član ekipe Bataljona za specijalne operacije “Sokolovi”. U drugoj fazi takmičenja “Gađanje patrole vojne policije” za najbolji tim proglašena je ekipa Bataljona za specijalne operacije “Sokolovi”, a pobednička ekipa treće faze takmičenja “Patrolna staza” bili su pripadnici Odreda vojne policije specijalne namene “Kobre”. Ekipa Žandarmerije odnela je pobedu u završnoj fazi takmičenja trci na 10 km sa preprekama.

Takmičenje jedinica vojne policije predstavlja svojevrstan test obučenosti, veštine, mentalne stabilnosti i fizičkih sposobnosti i realizuje se u četiri faze. U prve dve faze, na strelištu „Žiča“, timovi se nadmeću u gađanju različitih meta u simuliranom urbanom borbenom okruženju, dok se završne dve faze održavaju na poligonu „Beranovac“, gde se učesnici takmiče u savladavanju patrolne staze i ekipnoj trci sa prirodnim i veštačkim preprekama.

Ceremonija zatvaranja takmičenja bila je i prilika da se prigodno obeleži Dan vojne policije, koji se obeležava 14. septembra u spomen na taj datum 1955. godine, kada je formirana vojna policija u Jugoslovenskoj narodnoj armiji.

Povezane vesti