Dan visokih zvanica vežbe „Platinasti vuk 19“

Ponedeljak, 17.6.2019 | Obuka
Dan visokih zvanica multinacionalne vojne vežbe „Platinasti vuk 19“, na kojoj učestvuje više od 500 pripadnika iz 10 partnerskih zemalja, održan je danas u bazi „Jug“ kod Bujanovca, u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, komandanta Kopnene Vojske general-potpukovnika Milosava Simovića i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kajla Skota.

Na šestoj vežbi „Platinasti vuk“, osim domaćina  – Vojske Srbije učestvovali su  i pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Italije, Mađarske, Rumunije, Severne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva. Do sada je na ovim vežbama, čiji je organizator Četvrta brigada Kopnene vojske, učestvovalo više od 2.000 pripadnika iz 15 partnerskih zemalja.

Cilj vežbe, koja se izvodila u periodu od 3. do 17. juna, je uvežbavanje jedinica partnerskih zemalja za učešće u multinacionalnim operacijama očuvanja mira.

Nakon prikaza, rukovodilac vežbe pukovnik Slađan Stamenković rekao je da su na poligonu „Borovac“ u poslednjih 15 dana vojnici i starešine iz 10 partnerskih zemalja obučavani u taktikama, tehnikama i procedurama koje se primenjuju u multinacionalnim operacijama.

– Na vežbi je učestvovalo 502 lica, od čega 257 iz stranih oružanih snaga. Prvi put na vežbi je učestvovala jedna jedinica iz Oružanih snaga Republike Italije. Svi su pokazali veliki profesionalizam. Iskustva i znanja koje su ovde stekli su ogromni, a pripadnici Vojske Srbije pokazali su da mogu zajedno sa pripadnicima oružanih snaga drugih zemalja ravnopravno da učestvuju u multinacionalnim operacijama, dajući time doprinos miru u svetu. Svi ciljevi vežbe u potpunosti su realizovani – poručio je pukovnik Stamenković.

Prema rečima ambasadora Skota, vežba „Platinasti vuk“ iz godine u godinu je bolja, a scenarija na kojima je vežba bazirana odgovaraju realnim situacijama u kojima se mogu naći mirovne snage.

– Mirovne snage moraju poznavati interoperabilnost, znati kako da rade zajedno i da uče jedni od drugih u kratkom roku. Videli smo scenario koji obuhvata mnoge stvari koje se mogu dešavati u takvim misijama – poručio je ambasador Skot i dodao da je baza „Jug“ transformisana u jednu od baza koja služi za primer obuke mirovnih snaga u Evropi.

Danu visokih zvanica prisustvovali su i komandant Četvrte brigade kopnene vojske brigadni general Slobodan Stopa i načelnik Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Željko Petrović.

Povezane vesti